10 aanwijzingen dat je toe bent aan een loopbaanstap
Marco Hendrikse30 augustus 20235 min
Categorie: Loopbaan
Laatst gewijzigd op: 30 augustus 2023
In september organiseert Noloc, de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals, traditioneel de week van de loopbaan. Artra vindt echter loopbaanontwikkeling zo belangrijk, dat we de hele maand september in het teken van de loopbaan zetten. Bij een dergelijke maand hoort ook ‘carrièreadvies’. Wanneer ben je toe aan een loopbaanstap?
Het belang van loopbaanontwikkeling
Loopbaanontwikkeling is zeer belangrijk. Niet alleen voor werknemers zelf, maar zeker ook voor werkgevers. De Sociaal Economische Raad (SER) constateert bijvoorbeeld dat “mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling van groot belang zijn om professionals te motiveren, inzetbaar te houden en te behouden. Om medewerkers aan te trekken, te behouden en te motiveren zijn zicht op een mooie loopbaan en ruimte voor opleiding en ontwikkeling zeer belangrijk.” Werkgevers moeten dus (intern) ruimte voor loopbaanontwikkeling bieden. Werknemers zullen daardoor groeien, beter in hun vel zitten, een betere werk-privébalans hebben en betere (toekomstige) baankansen en overall meer bestaanszekerheid (inkomenszekerheid).
Verticale versus horizontale loopbaanstappen
Wie aan loopbaanstappen denkt, denkt al snel aan opwaartse mobiliteit. Een verticale loopbaanstap. Promotie maken. Dat is echter een veel te beperkte kijk op loopbaanontwikkeling. Veel (interne) loopbanen ontwikkelen zich immers meer horizontaal. Bijvoorbeeld van uitzendprofessional naar recruiter, en vervolgens naar HR-professional. Recent onderzoek wijst zelfs uit dat het voor jongere medewerkers beter is zich horizontaal te ontwikkelen. Daardoor krijgen ze meer en bredere kennis, meer vaardigheden, waardoor ze sterker in hun schoenen staan en een betere positie op de arbeidsmarkt hebben. Kortom, een loopbaanstap hoeft zeker niet meteen ‘een promotie’ te betekenen, maar kan ook een (horizontale) stap zijn naar ander betekenisvol werk.
Toe aan een verticale of horizontale loopbaanstap?
Aanwijzingen dat je toe bent aan een loopbaanstap
Maar wanneer ben je nu toe aan een loopbaanstap? Welke aanwijzingen zijn er dat je niet meer goed op je plek of in je vel zit?
Aan het werk gaan staat je fysiek tegen. Als je op zondagavond aan je werk denkt krimpt je maag samen. Je voelt meteen spanning. Of elke keer als je aan werk denkt krijg je hoofdpijn. Ook last van slapeloosheid, omdat je piekert over je werk kan een indicatie zijn dat een andere baan overwogen moet worden.
Je vertoont tekenen van burn-out. Deze is gerelateerd aan de eerste aanwijzing. Ook in deze situatie heb je last van fysiek ongemak. Medewerkers die niet meer goed op hun plek zitten, het gevoel hebben dat ze de juiste (up-to-date) kennis en vaardigheden missen, kunnen burn-out verschijnselen ontwikkelen. Ze voelen zich uitgeput, hebben weinig energie en melden zich vaker ziek.
Je vindt dat er te weinig van je mogelijkheden gebruik wordt gemaakt. Je hebt last van bore-out, min of meer het tegengestelde van burn-out. Je hebt sterk het gevoel dat je meer en beter kunt. Als je mogelijkheden worden onderbenut, ontwikkelen je je niet. En in dit geval geldt: stilstand is achteruitgang.
Gebrek aan groei- of ontwikkelmogelijkheden. Als je het gevoel hebt ‘vast te zitten’ of een gebrek aan ontwikkelmogelijkheden kan het maken van een carrièrestap helpen.
Je voelt je buitengesloten door collega’s of je ergert je aan je collega’s. Wellicht is het tijd voor een andere afdeling, een andere omgeving. Verandering van spijs doet eten. Weer hetzelfde verhaal van een collega. Weer hetzelfde grapje. Of hoe die bepaalde collega elke dag een sinaasappel eet, je ergert je er kapot aan. Soms is dan een (loopbaan)stap naar een andere afdeling verfrissend. Weer eens nieuwe verhalen, andere perspectieven.
Je bent jaloers op de baan van anderen. Als je niet goed op je plek zit ben je sneller jaloers op wat anderen doen. Je gaat je vergelijken met vrienden of familie. Je stelt je voor hoe het is om die specifieke baan te vervullen. Dat is heel natuurlijk. Dat kan mooi het startpunt zijn om na te denken over je eigen loopbaan. Welke kant wil je op? Welke kennis en vaardigheden mis je dan nog?
Je hebt geen zin om met nieuwe ideeën te komen. Je doet je werk prima, maar je hebt geen zin om met suggesties te komen of het initiatief te nemen om iets te veranderen. Dat kan door eerdere ervaringen met een manager komen. Het kan er ook op duiden dat je ‘vastgeroest’ bent in je huidige functie. ‘Het gaat toch prima zo?’ Bedenk wel dat je je niet meer ontwikkelt. En je werkgever benut natuurlijk jouw potentie op dat moment ook niet ten volle.
Je werk-privébalans is niet in orde. Je werkt veel te veel. En dat gaat ten koste van je privé leven. Soms werk je je niet eens – objectief gezien – over de kop, maar heb je wel dat gevoel. Het gevoel dat er altijd aan je getrokken worden. Continue stress. Ook buiten werktijd om mentaal met werk bezig zijn kan ervoor zorgen dat je er ‘niet bent’ voor je gezin, vrienden of je hobby’s.
Je bent ontevreden over je arbeidsvoorwaarden. Natuurlijk, iedereen wil meer salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat je naar een andere functie uitkijkt. Soms is het een kwestie van een goed gesprek met je manager of met HR hebben. Ben je eindschalig of heb je gewoonweg geen perspectief op betere arbeidsvoorwaarden? Terwijl je prima functioneert (en zelfs het gevoel hebt nog veel beter te kunnen), dan is wellicht het maken van een loopbaanstap te overwegen. Overigens, kan het zo zijn dat je juist blijft zitten vanwege de (gunstige) arbeidsvoorwaarden. Je leeft als het ware van loonstrook naar loonstrook, zonder plezier in je werk. Uiteraard is dat een aanwijzing dat je iets anders moet gaan doen. Dit mag je nooit weerhouden van het maken van een stap.
Je werk heeft invloed op je gevoel van eigenwaarde. Als je dit gevoel hebt is het echt tijd om van baan te veranderen. Op langere termijn kan dit gevoel je mentale welzijn schaden. Je zou juist zelfvertrouwen uit je werk moeten halen. Als je twijfelt bij het nemen van beslissingen, anderen niet durft te adviseren, het gevoel hebt minder dan een ander te zijn, dan is het tijd voor een loopbaanstap.
Natuurlijk herken je je in een of meerdere van deze aanwijzingen. Dat hoeft niet direct te betekenen dat je een loopbaanstap moet maken of op zoek moet naar een nieuwe baan. Maar heb je met grote instemming bij een aantal van voorgaande punten ‘ja’ geknikt dan is het tijd om je toch eens achter je oren te krabben. Wellicht ben je toe aan een (verticale of horizontale) loopbaanstap. En dat kan natuurlijk heel goed bij je huidige werkgever!
In de Maand van de Loopbaan testen en toetsen we alles. Hoe zit je in elkaar? Wat kun en weet je? Hoe moet je communiceren met anderen? we hebben alle tools voor je op een rij gezet. Dus toe aan een loopbaanstap of gewoon eens kijken wat je (nog) kent en weet? Kijk hier eens naar alle mogelijkheden. Of doe onze quiz 🙂