Of je nu al langer met een team in dezelfde samenstelling opereert of net bij elkaar bent, het is en blijft belangrijk om te investeren in de samenwerking. Wanneer een team niet goed samenwerkt kan dit natuurlijk diverse oorzaken hebben. Probeer dan allereerst problemen te identificeren en te analyseren. Het ontwikkelen van je team en de personen als individu binnen dit team valt samen met continu reflecteren. Zo blijkt dat een periodieke reflectie en evaluatie binnen het team een belangrijke voorwaarde is voor een effectief team. Maar hoe doe je dat dan? Wij zetten de 10 do’s voor je op een rij.
1. Creëer een veilige werkomgeving
Wanneer je een veilige omgeving neerzet voor je teamleden, maakt dit het mogelijk dat ze in staat zijn geweldige dingen te creëren. Wanneer je mensen veilig en op hun gemak laat voelen, resulteert dit in vertrouwen en samenwerking.
2. Spreek verwachtingen uit
Door duidelijkheid uit te spreken over jouw verwachtingen, hoe beter de teamleden hier op kunnen acteren. Wees duidelijk over de verwachtingen van de mensen in je team zodat eenieder helder heeft wat er van hem of haar verwacht wordt. Op deze manier kun je hier ook tijdig op acteren. Hierin kun je niet duidelijk genoeg zijn, bevestig gemaakte mondelinge afspraken bijvoorbeeld ook altijd even op schrift.
3. Stippel samen de route uit
Om samen ergens te komen volg je dezelfde navigatie. Om als team zelfstandig te werken zijn er kaders nodig waarbinnen dit kan gebeuren. Hierbij dient helder te zijn waar je samen naartoe wilt werken. Naast het brengen van de visie, missie en doelen is het daarom ook belangrijk om deze veelvuldig te herhalen. Dit is je leidraad voor je werkactiviteiten en bepaalt de focu.
4. Kies voor open en transparante communicatie
Door open en transparant te zijn worden veel zaken gemakkelijker om te bespreken. Verwacht je als leidinggevende een open cultuur en communicatie van je team, dan wordt deze stijl ook van jou verwacht. Geef hierin het goede voorbeeld en stimuleer anderen dit ook te doen.
5. Zet je teamleden centraal
Je opereert als team dus zet elkaar centraal, in plaats van alleen de teamleider. Op die manier zorg je ervoor dat het voor alle teamleden even interessant wordt en blijft. Probeer de volledige potentie van je team te benutten en stimuleer zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen. Dit zorgt er tevens voor dat je teamleden meer betrokken zijn en zij het werk een stuk interessanter vinden.
Meer lezen over de kracht van goed leiderschap? Dat vind je in dit artikel.
1. Laat los
Als manager kan en wil je niet alles zelf doen, je moet leren loslaten en vertrouwen hebben in de kennis en kunde van je teamleden. Geef de ander het vertrouwen en de bijbehorende verantwoordelijkheden. Voorkom het continu meekijken, controleren of bepalen hoe dingen gedaan moeten worden. Stimuleer juist het zelfstandig beslissingen en verantwoordelijkheden nemen.
2. De juiste persoon op de juiste plek
Dit klinkt wellicht als een open deur, maar door te weten wie je nodig hebt en waar je naar op zoek bent stelt je in staat om op zoek te gaan naar de perfecte match. Weten wie je nodig hebt en waar je naar op zoek bent is een stap die vaak wordt overgeslagen of waar vluchtig aandacht aan wordt besteed. In plaats van alleen naar skills te kijken, is het ook belangrijk om te gaan voor die ultieme match. Daarbij komen persoonlijkheid, motivatie, drijfveren en waarden om de hoek. Zorg dus voor de juiste persoon op de juiste plek.
3. Spreek je waardering uit
Waardering kan geuit worden in vele vormen en maten, iemand zien en diens vooruitgang waarderen is er één van. Hard werken kan beloond worden met het geven van een welgemeend compliment. Een traktatie wordt ook altijd gewaardeerd als vorm van beloning. Hierbij is het van belang dat je de toegevoegde waarde van je teamleden uitspreekt of laat blijken en dat de inzet wordt gezien én wordt gewaardeerd.
4. Schep helderheid in verantwoordelijkheid
Tijdige reflectie is nodig om helderheid te creëren in het wie doet wat. Het is daarbij van belang dat ieder teamlid weet welke verantwoordelijkheden eenieder heeft én welke niet bij hem of haar horen maar waarbij hij kan vertrouwen op de rest van het team.
5. Neem een coachende stijl aan
Een team heeft baat bij een leidinggevende die inspireert, richting geef en coacht zodat eenieder zijn of haar werk zo goed mogelijk kan doen. Hierbij stimuleer je het zelfstandig werken, het nemen van verantwoordelijkheden en het nemen van initiatief zodat het gehele team nog meer waarde kan toevoegen voor het bedrijf.
De ontwikkeling van teams is een continue proces. Door tijdig en frequent reflectie, communicatie en samenwerking te faciliteren ontstaat er een cultuur van groei, veerkracht en succes. Benieuwd naar de invloed van jou als manager in het behoud van medewerkers? We schreven er eerder dit artikel over.