Voorlopig zitten we met z’n allen nog even thuis. En ook al kunnen klassikale trainingen volgens de NRTO (branchevereniging voor opleiders) doorgaan als de corona-maatregelen nageleefd worden, zullen er ook mensen zijn die nu de voorkeur hebben om vanuit huis aan hun ontwikkeling te werken. Daarnaast zijn heel veel mensen onzeker over hun baan. Een heel goed moment om te werken aan je eigen ontwikkeling en je kennis te verbreden.
Het is af en toe goed om even stil te staan bij waar je staat. Wat zijn jouw sterktes? Waar kun je nog in verbeteren? Hoe staat het gesteld met jouw actuele kennis? Een assessment helpt om hier inzicht in te geven. Dit kan zijn in de vorm van een test, vragenlijst, interview of rollenspel. Hiermee kan je bepalen waar voor jou ruimte is om te leren of te ontwikkelen. Je weet dan wat voor jou het startpunt is. Maar daarvoor moet je wel eerst weten waar je naartoe wil werken. Het verschil tussen deze twee situaties vormt jouw leerruimte.
De AVG is al sinds 2015 van kracht, maar blijft een terugkerend punt op de agenda van veel organisaties. Maar het is enorm relevant, juist nu (sorry, corona-cliché). Cybercriminelen zijn actiever dan ooit. Je hebt de Whatsapp-gesprekken vast wel voorbij zien komen van ‘kinderen’ die opeens een nieuw nummer hebben en dringend een enorme rekening moeten betalen. Ook zijn er meer phishingmails gestuurd. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de veiligheid van je netwerk thuis, welke informatie toegankelijk is op jouw laptop. Een opfrisser in de AVG kan dus absoluut geen kwaad.
Als we het dan toch hebben over de AVG: hoe staat het met jouw kennis over andere wet- en regelgeving gesteld? Is het nog actueel? Vooral voor de uitzendbranche verandert er regelmatig wat. Denk aan de invoering van de WAB of een nieuwe uitzend-cao. Het is in deze branche al helemaal van belang dat je kennis helemaal up-to-date is. Zo voorkom je dat er fouten gemaakt worden, en de bijkomende gevolgen plaatsvinden.
Psst… Wil je écht goed testen hoe het met jouw flexkennis gesteld staat? Of denk je dat je al heel veel weet? Meld je dan aan voor de FlexKennisAwards op 27 oktober.
Een andere manier om gemakkelijk bij te blijven en nieuwe kennis op te doen is door je te abonneren op nieuwsbrieven en websites als Flexnieuws en Flexmarkt te volgen. En wist je dat artra ook een eigen nieuwsbrief heeft? Zo krijg je gemakkelijk relevante informatie vanuit de branche. Als je je mailbox al vol genoeg vindt, kan je ook een tool als Feedly inzetten. Met deze gratis tool krijg je een overzicht van alle nieuwe artikelen en blogs die door jouw gevolgde websites worden geplaatst. Je kan zelfs verschillende categorieën aanmaken voor verschillende onderwerpen.
De tijd die je nu over hebt (minder reistijd, heuj!), kan je ook gebruiken om nieuwe vaardigheden op te doen, waarmee je door kan groeien naar een functie die je al een tijdje op het oog hebt. Voor uitzendprofessionals kan dat bijvoorbeeld een overstap naar de backoffice zijn. Maar hiervoor heb je extra vaardigheden en kennis nodig. Zo moet je nog meer weten over loonberekeningen, tarieven en marges en hoe je de berekeningen maakt. Een andere optie voor uitzendprofessionals is om meer richting sales te bewegen. Je kan bijvoorbeeld meer leren over hoe je nieuwe klanten verwerft of goede gesprekken voert met klanten.
Een heel eenvoudige manier om vanuit huis te werken aan jouw ontwikkeling is het volgen van verschillende webinars. Er zijn de laatste maanden heel veel gratis webinars beschikbaar, over gigantisch veel verschillende onderwerpen. Je kan er je kennis mee verbreden, maar je kan er ook voor kiezen om een webinar over een totaal nieuw onderwerp te volgen. Ook dat helpt om je persoonlijke ontwikkeling te bevorderen. Misschien ontdek je wel een heel nieuwe interesse.
Een ander ding dat de laatste jaren hoog op de agenda staat is omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Iedereen komt wel eens in een situatie waarin hij of zij zich onveilig of ongewenst voelt. Denk aan pestgedrag onder collega’s, agressiviteit bij klanten of discriminatie bij het solliciteren omdat je ‘te oud’ bent. Aan de ene kant is het goed om te leren hiermee om te gaan als het je zelf overkomt, maar aan de andere kant is het net zo belangrijk dat je hiermee om kan gaan als het op de werkvloer plaatsvindt. Dit is het moment om met dit onderwerp aan de slag te gaan, met bijkomend voordeel dat je goed voorbereid terug naar de werkvloer kan.
Genoeg opties dus om thuis lekker aan de slag te gaan!