Aanpak schijnzelfstandigheid biedt mogelijkheden voor de uitzendbranche

Mandy Bakker 6 december 2024 3 min
Categorieën: Arbeidsmarkt, Uitzendbranche

Uit onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat in de eerste negen maanden van dit jaar ruim 100.000 zzp’ers zich hebben uitgeschreven, een stijging van 25% vergeleken met dezelfde periode in 2023. Niels van der Neut, universitair docent arbeidsrecht, denkt dat dit deels komt, doordat de Belastingdienst gaat controleren op schijnzelfstandigheid. Deze veranderingen zorgen voor een andere dynamiek op de arbeidsmarkt. 

Kansen voor de uitzendbranche

Jurriën Koops, directeur van branchevereniging ABU, ziet de strengere handhaving op schijnzelfstandigheid als een kans voor uitzend- en detacheringsbureaus. Volgens hem gaat het om 600.000 zzp’ers die in opdracht werken voor organisaties, maar mogelijk als schijnzelfstandige zijn aan te merken. En Koops denkt dat daarvan rond de 10 tot 15 procent aan de slag gaat bij een uitzendbureau. “De andere 80 procent zal voor een deel doorgaan als zzp’er en voor een deel in loondienst gaan, of zoekt een inkomen elders.” Vooral in sectoren als de kinderopvang, zorg en in de beveiliging liggen er mogelijkheden.

Koops benadrukt dat uitzendbureaus dankzij hun schaalvoordeel en expertise makkelijker kunnen opereren in sectoren waar de tarieven van zzp’ers relatief laag zijn. Door voordelen als pensioenopbouw, doorbetaling bij ziekte en vakantiedagen in te calculeren, kunnen uitzendbureaus hierdoor aantrekkelijker worden.

Wet DBA

In de wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) staat uitgelegd wanneer sprake is van ondernemerschap of loondienst en uitzendwerk. Werk je als zzp’er (zelfstandige zonder personeel), maar voldoe je niet aan deze voorwaarden voor ondernemerschap, dan heet dat schijnzelfstandigheid. Vanaf 2025 wordt hier strenger op gehandhaafd.  

Impact op bedrijven en sectoren

Onderzoek van Nextens wijst uit dat bijna de helft van de bedrijven minder gebruik zal maken van zzp’ers door de aankomende handhaving. Vooral grote organisaties lijken het meest geneigd te veranderen. Zo verwacht 54 procent van de bedrijven met meer dan 500 medewerkers minder zzp’ers in te zetten. Sectoren als onderwijs, openbaar bestuur en gezondheidszorg voorspellen zelfs een daling van 60 procent in de samenwerking met zelfstandigen.

UberEats stopt vanaf begin volgend jaar helemaal met de samenwerking tussen zzp’er en biedt hen andere contractvormen aan. Ze gaan vooral samenwerken met uitzendkrachten. Ook al heeft de overheid aangegeven dat de controle op schijnzelfstandigheid en het uitdelen van boetes in eerste instantie nog met een zachte landing gaat.

Toch betekent dit niet dat de vraag naar flexibel werk afneemt. Veel bedrijven zoeken naar alternatieve constructies, waaronder meer gebruik van uitzend- en detacheringsmodellen.

Voorbeeld: Randstad speelt in op verschuivingen

Uitzendconcern Randstad signaleert nu al een lichte verschuiving van zzp naar uitzendconstructies. Deze aanpak lijkt een voorbode van een bredere trend op de arbeidsmarkt.

Omdenken als sleutel tot succes

De handhaving op schijnzelfstandigheid dwingt bedrijven en zzp’ers tot heroverweging van hun werkrelaties. Voor uitzendbureaus is dit een kans om zich strategisch te positioneren en in te spelen op de behoefte aan flexibiliteit en zekerheid.

Wat betekent dit voor de toekomst?

Hoewel de veranderingen uitdagingen met zich meebrengen, bieden ze ook kansen. Bedrijven die nu actie ondernemen om aan de regels te voldoen, kunnen zzp’ers blijven inzetten.

Kortom, een belangrijke kanttekening is dat je nog steeds met zzp’ers kunt blijven samenwerken. Ook vanaf 2025, zolang je het goed vastlegt en aan een aantal voorwaarden voldoet, zodat je schijnzelfstandigheid uitsluit. Wil je meer weten? Ontdek de mogelijkheden voor onze workshop wijzigingen zzp-wetgeving.

>