Beginnen met sourcen: 6 bronnen die jou op weg helpen

Marco Hendrikse 21 november 2022 5 min
Categorie: Sourcing

In een krappe arbeidsmarkt moet je alle middelen en kanalen inzetten om aan nieuwe medewerkers te komen. Helemaal omdat de arbeidsmarktactiviteit van Nederlandse werknemers laag is. Ze zoeken nauwelijks actief naar een andere baan. Dus moet je ze actief benaderen en verleiden om met jou in gesprek te gaan. Echter, voordat je ze kunt benaderen, moet je ze eerst vínden. Enter sourcen. Echter, dat is echt een specialisme. Maar ook specialisten zijn ooit ergens begonnen. Net als jij nu. In dit artikel worden een aantal bronnen op een rij gezet die je helpen bij jouw sourcingactiviteiten.

Wat is sourcen?

Bij sourcen inventariseer je eerst zeer zorgvuldig de vacature. Waaraan moet de ideale kandidaat voldoen? Welke harde en zachte eisen? Wat zijn de push- en pullfactoren van de beoogde doelgroep? Waar zijn ze actief? Als sourcer breng je dat eerst in kaart voordat je begint met zoeken.

Tip! Lees ook: Verschil tussen recruitmenttactieken searchen en sourcen

Boolean search

Voor het zoeken naar geschikte kandidaten kan een sourcer gebruik maken van Boolean search. Boolean search is het gestructureerd gebruiken van wiskundige operatoren, zoals AND, OR en NOT en symbolen (+, “”, *) met woorden en zinnen om je zoekopdracht te beschrijven, verbreden of te beperken.  Zo krijg je zoekstrings

Best ingewikkeld dus. Maar, en dat is het goede nieuws, ervaren sourcers hebben dit werk al voor jou gedaan. Ze hebben al heel veel zoekstrings samengesteld die je zó kunt gebruiken. Wel moet je wellicht de gebruikte woorden nog vertalen van het Engels naar Nederlands of je eigen zoektermen erin opnemen. Natuurlijk heb je wel basiskennis van Boolean nodig, want anders weet je niet welke zoekstring je moet gebruiken. En ook daar zijn goede bronnen voor te vinden. We zetten hieronder 6 bronnen op een rijtje. Van beginner tot meer ervaren sourcer.

Zes bronnen voor kennis over sourcing

Wil je dus starten met sourcen, dan zul je (basis-)kennis moeten hebben van Boolean. Daarvoor kun je terecht op de eerste twee sites die hieronder genoemd worden.

1.     Gids voor maken Boolean Search String

Op de site van Adaface, een aanbieder van assessments, is een gids voor het maken van Boolean Search Strings opgenomen.  Er wordt uitgelegd wat Boolean is en de meest gebruikte operatoren en symbolen worden toegelicht. Zo leer je er over het gebruiken van de aanhalingstekens (“”). Met de toevoeging van aanhalingstekens zorg je ervoor dat je precies die combinatie van woorden in de zoekresultaten voorgeschoteld kreeg. Google maar eens op je eigen voor- en achternaam. Eerst zonder aanhalingstekens en dan met. Vaak krijg je dan verschillende resultaten.

Daarnaast wordt specifiek aandacht besteed aan zoeken via Google en op LinkedIn.

2.     Boolean voor beginners en gevorderden

Ook op de site van recruitmentfirma Hackerearth kun je terecht voor een beginnersles Boolean. De verschillende operatoren en symbolen worden er netjes, inclusief visuele ondersteuning, op een rijtje gezet. Na de introductie van deze operatoren en symbolen kun je hier de diepte induiken met meer geavanceerde zoekopdrachten. Het overzicht sluit af met 5 tips om van een goede sourcer een uitstekende sourcer te worden. Dat vergt out-of-the-box-denken. Zo kun je via podcasts bijvoorbeeld experts op specifieke terreinen vinden. Maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe je die relevante podcasts vindt. Dat wordt, inclusief voorbeeldzoekopdracht, beschreven.

3.     Boolean String lijst

Jonathan Kidder, de ‘WizardSourcer’, begint met een helder overzicht van de operatoren. In een overzichtelijke tabel staan ze allemaal onder elkaar. Daarna, ook interessant voor beginnende sourcers, geeft hij heel veel voorbeelden van generieke zoekopdrachten die je kunt gebruiken. Hij sluit af met enkele tientallen voorbeelden van zoekstrings die je kunt gebruiken als je op zoek bent naar iemand met een specifieke functie. Je zou bijvoorbeeld zomaar eens deze zoekopdracht kunnen gebruiken als je op zoek bent naar een Microsoft CRM developer:

(“Microsoft CRM” OR “ms crm” OR “mscrm” OR “microsoft-crm” OR “ms/crm” OR “ms dynamics” OR “ms-dynamics” OR “microsoft dynamics”) AND “.net” AND (wcf OR wpf OR “silver light” OR silverlight OR “silver-light”) AND crm

4.     Boolean Strings voor het vinden van IT‘ers

Als je op zoek bent naar zoekstrings voor het invullen van vacatures op IT- of engineeringgebied kun je zeker ook eens kijken op Sourcebook4me. Op deze site staan tientallen zoekstrings voor het vinden van IT’ers uitgeschreven. Stel je bent op zoek naar een projectmanager voor HR-systemen, dan zou je deze kunnen gebruiken:

(“project manager” OR projectmanager) AND (“human* resource*” OR “HR ” OR “HRIS” OR “HRMS”)

5.     Voorbeeldzoekstrings

In de Boolean String Bank zijn honderden voorbeelden van zoekstrings samengebracht. De zoekstrings worden weergegeven per sector. De sector IT is het meest uitgebreid, met op moment van schrijven 218 zoekstrings. Maar zoek je bijvoorbeeld naar een accountant, dan is daar een specifieke sectie voor met 12 (voorbeeld-)zoekstrings. Omdat alle zoekstrings  in het Engels zijn zul je wellicht wat vertaalwerk moeten doen of de zoekstring aanpassen naar de lokale situatie. Doelgroepkennis is dus gewenst, zodat je de zoekstring naar eigen smaak kunt aanpassen. Let er ook op dat in het Engels vaak een spatie tussen twee woorden wordt gebruikt die in het Nederlands aan elkaar worden geschreven. Neem voor de zekerheid bij je zoekopdracht dan beide varianten mee (zoals hierboven bij het voorbeeld van de projectmanager).

6.     Grondlegger sourcing

De site van zo’n beetje de grondlegger van sourcing, Irina Shamaeva (Google maar eens “Irina Shamaeva”), moet je ook zeker bezoeken als je serieus aan de slag gaat met sourcen. Er gaat geen event over sourcing voorbij of Irina geeft er een presentatie. Ze komt met vele originele en interessante invalshoeken, die ze op de homepage van haar site booleanstrings.com deelt. Je moet dan wel al wat sourcingachtergrond hebben, anders is het waarschijnlijk te ingewikkelde materie.

Op de site is ook een sectie gewijd aan meer dan 150 tools die je als sourcer goed kunt gebruiken. Zo zijn er tools voor het zoeken naar afbeeldingen, het verifiëren van e-mailadressen, het scrapen van sites en het vinden van contactinformatie. Deze tools zijn interessant voor beginnende en meer ervaren sourcers.

Uiteraard zijn er nog veel meer interessante bronnen voor sourcers te vinden. Als je de beginselen van sourcen onder de knie hebt kun je die heel snel zelf vinden .

>