Bijscholing van werknemers heeft veel voordelen en is cruciaal, maar veel werkgevers schieten hierin tekort. Hoewel bijscholing leidt tot hogere productiviteit en minder verloop, biedt slechts een beperkt aantal werkgevers regelmatig trainingen aan. Kosten vormen vaak een struikelblok, ondanks dat het niet bijscholen van personeel uiteindelijk duurder kan zijn. Medewerkers verwachten doorgaans dat de werkgever de kosten dekt, maar veel werkgevers willen dat werknemers zelf bijdragen. De snelle technologische ontwikkelingen maken bijscholing nog urgenter.
Het aantrekken van nieuw personeel wordt steeds uitdagender. Volgens een enquête van Indeed verwacht meer dan de helft van de HR-professionals dat dit de komende vijf jaar nog moeilijker zal worden. De oorzaak? Een groeiende ‘vaardigheidskloof’ als gevolg van snelle technologische vooruitgang.
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 41% van de Nederlandse organisaties regelmatig interne opleidingen en trainingen aanbiedt. Ondervraagde geven aan dat het een taak is voor de werkgever om de trainingen aan te bieden.
Een aanzienlijk deel van de opleidingsbudgetten blijft ongebruikt door werknemers. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN.
Jaarlijks wordt meer dan 1,5 miljard euro aan opleidingsmiddelen door Nederlandse werknemers niet benut, wat neerkomt op tot wel 45 procent van de beschikbare budgetten.
Voor het merendeel van de 8,1 miljoen werkenden in Nederland stellen werkgevers jaarlijks gemiddeld 700 euro beschikbaar voor scholing. Deze bedragen zijn vastgelegd in cao’s, waarin afspraken over leren, ontwikkeling en scholing zijn opgenomen.
Automatisering en bijscholing zijn nauw met elkaar verbonden binnen de arbeidsmarkt.
Automatisering verwijst naar het gebruik van technologie om taken of processen uit te voeren zonder menselijke tussenkomst. Dit kan gaan van eenvoudige processen zoals data-invoer tot complexe taken zoals machine learning en kunstmatige intelligentie. Automatisering biedt voordelen zoals verhoogde efficiëntie, lagere kosten, en vermindering van menselijke fouten. Echter, het kan ook leiden tot het verdwijnen van bepaalde banen, vooral die banen met routinematige of repetitieve taken.
Door automatisering verandert de aard van werk. Bepaalde beroepen en taken worden overbodig, terwijl er nieuwe kansen ontstaan in andere sectoren, zoals technologie, data-analyse, en machine-onderhoud. Werknemers moeten zich aanpassen aan deze veranderingen door nieuwe vaardigheden te verwerven en zich aan te passen aan de nieuwe technologieën die op de werkvloer worden geïntroduceerd.
Bijscholing, of het leren van nieuwe vaardigheden, is cruciaal om werknemers in staat te stellen zich aan te passen aan een steeds veranderende werkomgeving. Het omvat formele opleiding, online cursussen, workshops, en on-the-job training. Het doel is om werknemers up-to-date te houden met de nieuwste technologieën en methoden die hun productiviteit en inzetbaarheid vergroten.
Automatisering brengt veranderingen in de arbeidsmarkt, maar bijscholing biedt een oplossing om werknemers voor te bereiden op de toekomst. Het is een continu proces dat essentieel is voor zowel individuen als organisaties om succesvol te blijven in een dynamische werkomgeving. Investeren in bijscholing is niet alleen een noodzaak, maar ook een strategie om groei en innovatie te stimuleren.
In een snel digitaliserende wereld verandert de manier waarop we werken en communiceren voortdurend. De opkomst van geavanceerde AI-tools zoals ChatGPT biedt nieuwe mogelijkheden binnen de recruitmentsector. De opleiding “Recruitment met ChatGPT” richt zich op het optimaal inzetten van AI om het wervingsproces te verbeteren en te versnellen.
Ontdek hoe je ChatGPT kunt gebruiken om efficiënter kandidaten te screenen, te communiceren en de juiste talenten te vinden, terwijl je de menselijke touch behoudt die essentieel is voor succesvol recruitment.