Boemerang recruitment: sneller en goedkoper werven door een goede offboarding

Marco Hendrikse 3 februari 2021 3 min
Categorieën: On- en offboarding, Recruitment

Iedereen kent deze scene uit een (Amerikaanse) film: Een medewerker moet bij de baas komen, die dan de onvermijdelijke woorden ‘you’re fired’ uitspreekt. Vervolgens rest deze medewerker niets anders dan wat spullen in een doos te gooien en – al dan niet begeleid door de beveiliging – de deur van het bedrijfspand achter zich dicht te slaan. En daar staat die medewerker dan, op straat. Met een illusie armer, maar met een wereld aan mogelijkheden voor zich…

Beëindiging met wederzijds goedvinden

In Nederland staat dit ongeveer gelijk aan een ontslag op staande voet. Echter, je moet het wel erg bont gemaakt hebben wil een ontslag op staande voet gegeven kunnen worden. Veel vaker is er sprake van een beëindiging met wederzijds goedvinden. Sterker nog, meestal ligt het initiatief voor het beëindigen van een dienstverband bij de werknemer, die een andere baan gevonden heeft of een nieuwe uitdaging wil. In 99 procent van de gevallen gaan werknemer en werkgever in pais en vree uit elkaar. En in al die gevallen is het mogelijk om van de vertrekkende medewerker een ambassadeur van jouw organisatie te maken. Maar dan moet natuurlijk wel het offboardingproces op orde zijn.

Boemerang recruitment

Een goede offboarding, waarin respect en warmte voor de vertrekkende medewerker centraal staan, kent vele voordelen. Een van die voordelen: de vertrekkende medewerker zou in de toekomst zo maar eens terug kunnen keren als werknemer. Dat wordt ook wel boemerang recruitment (boomerang recruitment) genoemd.

Kwart keert terug bij ex-werkgever

In 2019 liet het FD onderzoek doen naar het fenomeen boemerang rercuitment. Voor dit onderzoek werden ruim 1000 medewerkers bevraagd. Op de vraag of medewerkers zouden willen terugkeren bij hun/een oude werkgever antwoordde 31% ‘ja’ en 21% ‘misschien’. Vier op de tien medewerkers wil niet terugkeren naar een oude werkgever.

Maar keren medewerkers dan ook daadwerkelijk terug naar hun voormalige werkgever? In hetzelfde onderzoek geeft maar liefst 27% van de geënquêteerden aan weleens te zijn teruggekeerd bij hun ex-baas. En zo’n terugkeer overweeg je toch makkelijker als je op een leuke manier uit elkaar bent gegaan. Dit wordt ook nog eens door het onderzoek gestaafd. De belangrijkste reden om terug te keren is immers werksfeer en/of collega’s (62%). Daarna volgen arbeidsvoorwaarden (23%) en locatie (10%). Maar deze redenen worden dus veel minder vaak aangegeven.

Uitkomsten onderzoek boemerang recruitment

Bron: FD 2019

Lagere opstart- en inwerkkosten met boemerang recruitment

Niet alleen voor medewerkers is de terugkeer naar een voormalig werkgever interessant. HR-professionals en managers zien ook grote voordelen in boemerang recruitment. Er wordt bespaard op wervingskosten – zeker als in het kader van een alumnibeleid regelmatig contact met de voormalige medewerker is onderhouden. Daarnaast blijken opstart- en inwerkkosten een- tot tweederde minder voor medewerkers die terugkeren. Vaak kan tevens bespaard worden op trainings- en opleidingskosten. Geen wonder dat HR-professionals (56%) en managers (51%) aangeven boemerang medewerkers voorrang te geven in een sollicitatieprocedure.

Alumni

Door tijdens de offboarding aan te geven hoe de werkgever contact gaat onderhouden met de vertrekkende medewerker, wordt een basis gelegd voor een goede relatie. Een ex-medewerker blijft zo op de hoogte van het reilen en zeilen binnen de onderneming. Deze ex-medewerker kan daardoor makkelijker klanten, leveranciers of relaties doorsturen. Samenwerking opzoeken. Of dus zelf terugkeren op het oude nest.

Wil je leren hoe je jouw offboarding op een goed manier regelt? Volg dan de e-learning Offboarding voor slechts €99 !

>