Als uitzendprofessionals is het essentieel om op de hoogte te zijn van alle relevante wetswijzigingen voor de flexbranche. In dit artikel vind je alle wetswijzigingen die voor jou belangrijk zijn om te weten.
Meer en sneller zekerheid voor uitzendkrachten door de eerste fase te verkorten van 78 naar 52 weken en de tweede fase van 4 naar 3 jaar. Een uitbreiding van de inlenersbeloning. Een betere pensioenregeling met een kortere wachttijd (8 weken) en een bredere pensioengrondslag. Dit hebben de brancheorganisaties ABU en NBBU afgesproken. Met deze verbeteringen wordt een deel van het in juni uitgebrachte SER-advies per 1 januari a.s. al in de praktijk gebracht.
Op 1 september voert Stichting Normering Flexwonen (SNF) de 100%-controle in voor alle huisvestingslocaties van ondernemingen met het SNF-keurmerk. Hiermee geeft SNF gehoor aan de vraag naar uitgebreidere inspecties door onder andere het Aanjaagteam bescherming arbeidsmigranten (Roemer). De 100%-controle wordt een verplicht onderdeel van het SNF-keurmerk, waarbij alle huisvestigingslocaties van ondernemingen met het SNF-keurmerk jaarlijks geïnspecteerd worden, zowel administratief als op locatie. De belangrijkste drie wijzigingen op een rij:
Met een perspectiefverklaring kan ook een uitzendkracht een hypotheek aanvragen bij een hypotheekverstrekker. Een eigen huis komt daarmee dichterbij. De perspectiefverklaring kijkt naar de toekomstige mogelijkheden van de flexkracht om een inkomen te vergaren, en kan onder voorwaarden worden verstrekt door de uitzendwerkgever.
Tijdens de coronacrisis is tijdelijk de geldigheidsduur van de perspectiefverklaring verkort tot twee maanden. Deze maatregel is onlangs weer ingetrokken. Perspectiefverklaringen die zijn afgegeven vanaf 15 juli 2021 zijn weer zes maanden geldig.
Sinds kort kan ook een starterslening worden aangevraagd met de perspectiefverklaring. Dit is bekendgemaakt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Met een Starterslening is het mogelijk meer te lenen voor de aankoop van de eerste woning. Hiermee worden de mogelijkheden van uitzendkrachten die zich voor het eerst op de woningmarkt begeven vergroot.
Onlangs werd de nieuwe cao Bouw & Infra van kracht. Deze cao heeft een looptijd van twee jaar: van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022. In deze cao staan ook specifieke bepalingen voor uitzendkrachten.
Er komt een gewijzigde, verlengde uitzend-cao aan. Wil jij hier van a tot z van op de hoogte zijn? Meld je aan voor de training Opfristraining aangepaste uitzend-cao of neem contact op over de mogelijkheden.