De WAB & nieuwe uitzend-cao | Hoeveel leergeld ga jij betalen?

8 oktober 2019 3 min
Categorieën: Uitzend-cao, Wet & Regelgeving

De nieuwe uitzend-cao gaat op 30 december 2019 in en de WAB op 1 januari 2020. Dat deze veranderingen veel teweegbrengen in de uitzendbranche is nu wel duidelijk. Voornamelijk voor payrollorganisaties zal er veel gaan veranderen. Payrollen mag nog steeds, maar gebruik maken van de cao voor uitzendkrachten mag niet meer. Dat betekent dat je als payrollorganisatie moet gaan kiezen. Blijf je payroller en kies je voor het ketensysteem of verander je jouw koers en ga je uitzenden? Of ga je deze twee opties combineren?

Veel payrollers zien veranderen als enige mogelijkheid. Ze kiezen voor de nieuwe uitzend-cao en zullen daarom hun koers moeten wijzigen. De switch van payroller naar uitzender heeft voor de hele organisatie verstrekkende gevolgen. Hieronder lees je in vier stappen hoe je tot deze ingrijpende beslissing kunt komen.

Stap 1: Inzicht – Wie ben jij en waar sta je voor?

Ben jij een payroller en overweeg je nu uit te gaan zenden? Zorg er dan voor dat je begint met het verkrijgen van meer inzicht. Zoals Simon Sinek al jaren terug zei: begin met de waarom-vraag. Vraag jezelf af: Waarom doe je wat je doet? Waarom ben je ooit begonnen als payroller? Waarom hebben klanten voor jou gekozen? Payrollen is immers het vak waar je voor hebt gekozen.

Stap 2: Uitzicht – Wat zijn mijn opties?

Je hebt nu een duidelijk beeld van waar jij voor staat als organisatie. Vervolgens is het minstens zo belangrijk om te onderzoeken wat de invoering van de WAB en nieuwe uitzend-cao nou echt gaan betekenen voor jouw organisatie. Ga op onderzoek uit en zorg dat je precies weet wat de impact is op jouw organisatie voordat je het roer definitief omgooit. Wat gaat er precies veranderen? Welke veranderingen zijn mogelijk en welke barrières zijn er? Belangrijk is ook om stap 1 in gedachte te houden.

Stap 3: Toezicht – Hoe gaan we deze verandering teweegbrengen?

Het is tijd om een definitieve keuze te maken. Hoe krijg je alle stakeholders mee? Hoe ziet het traject/programma eruit? Welke doelstellingen zijn vastgelegd?

Omscholing van personeel

Een nieuwe koers betekent een nieuw verhaal, nieuwe procedures en nieuwe vaardigheden voor jouw personeel. Zij zijn immers niet opgeleid tot ‘uitzenders’. Jij kunt wel willen veranderen, maar hoe staan jouw werknemers hier tegenover? Zijn zij ook klaar voor de verandering? Wanneer zij dezelfde richting op willen, vergeet dan niet dat zij nieuwe vaardigheden moeten trainen om hun vak uit te kunnen oefenen. Je personeel moet immers het uitvoerende werk doen. Om te zorgen dat zij hun vak juist kunnen uitoefenen dienen zij opgeleid te worden. Opleiden is niet gratis maar levert uiteindelijk wel vakbekwame medewerkers op. Hoeveel heb jij ervoor over om je medewerkers op te leiden van Payrollers naar uitzenders?

Stap 4: Overzicht – Vergeet nooit de WHY in het verhaal

Of je er nu voor kiest om payroller te blijven of om van koers te veranderen, vergeet niet waarvoor je staat en waarom jouw klanten ooit voor jou hebben gekozen! Want de WHY in dit verhaal is waarom klanten voor jou kozen en blijven kiezen. Pas wanneer je precies weet waarom je wilt veranderen en wat de impact gaat zijn op jouw organisatie is het tijd voor de volgende stappen in dit proces. Wat is er mogelijk en hoe ga je dit aanpakken? Stel duidelijke doelen en maak je medewerkers verantwoordelijk voor het behalen van deze doelen.

Ben jij Payroller en weet je nog niet welke richting je op moet gaan? Wij helpen je jouw koers te bepalen in de training van Payrollen naar uitzenden.

>