Dit is waarom reskilling de komende jaren jouw focus moet hebben

Denise Brijan 28 januari 2021 2 min
Categorie: Opleiding & Ontwikkeling

Om bij te blijven op de arbeidsmarkt, moet je kunnen meebewegen. Want de vaardigheden die je nodig hebt, veranderen continu. Voortdurende technologische innovatie en digitalisering is hier een belangrijke oorzaak van. Al helemaal nu dit proces is versneld door corona. Daardoor ontstaat de komende jaren een grote behoefte aan reskilling.

Volgens onderzoek van het World Economic Forum zullen wereldwijd 1 miljard mensen zich de komende tien jaar moeten omscholen. Want de verwachting is dat 42 procent van de skills die nu noodzakelijk zijn om een functie goed in te vullen, in 2022 zijn vervangen door andere must haves. Je kan er dus niet zomaar vanuit gaan dat jouw baan in de toekomst nog dezelfde vorm heeft. Of überhaupt nog bestaat. Daarom zal reskilling, oftewel omscholen, een prioriteit voor jou moeten zijn.

Waarom reskilling?

De noodzaak voor reskilling komt voort uit twee dingen: de skills gap en digitalisering.

De skills gap staat voor het gat tussen wat werkgevers zoeken en wat werknemers kunnen bieden. Er is bijvoorbeeld sprake van een skills gap wanneer je veel vacatures hebt, maar weinig geschikte kandidaten. Andersom kan ook: veel werkzoekenden met bepaalde vaardigheden, maar weinig organisaties die dit zoeken. Het World Economic Forum voorspelt dat deze skills gap de komende vijf jaar groot blijft. Organisaties verwachten dat gemiddeld zo’n 40 procent van de werknemers aan de slag moet met reskilling om dit gat te verkleinen.

Digitalisering en nieuwe technologie

Digitalisering en nieuwe technologieën gaan de arbeidsmarkt veranderen. Veel taken worden overgenomen door machines, computers en algoritmes, denk bijvoorbeeld aan administratieve taken, data-analyse of manuele arbeid. Daardoor zullen miljoenen banen verdwijnen, maar er komen nog veel meer nieuwe rollen bij. Dat betekent overigens niet dat iedereen in de toekomst technologisch onderlegd moet zijn. Integendeel, uit het onderzoek van het World Economic Forum blijkt dat ‘menselijke’ vaardigheden zoals creativiteit, leiderschap, kritisch denken, stressbestendigheid en flexibiliteit belangrijker worden. Werknemers zullen dus de nodige stappen moeten zetten om ook in de toekomst nog van waarde te zijn.

Hoe ga je met reskilling aan de slag?

Reskilling is dus nodig om van betekenis te blijven op de arbeidsmarkt. Hoe kan je hierin zelf het initiatief nemen? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen. Bijvoorbeeld het gesprek aangaan met je werkgever om te bespreken welke vaardigheden hij of zij belangrijk acht in jouw functie. Daarnaast kun je reflecteren op jezelf én jouw baan. Want waar wil je de komende jaren staan? Welke vaardigheden heb je daarvoor nodig? Je kunt hier het beste breed inzetten, bijvoorbeeld door te focussen op skills die je in verschillende beroepen kan gebruiken. Zoals communicatievaardigheden, leiderschapstechnieken en analytisch denken.

Reskilling is voor de komende jaren erg belangrijk, maar het principe van een leven lang ontwikkelen zal voor iedere werknemer gedurende de loopbaan terugkeren. Zie reskilling dus niet als een eenmalige actie. Ga voor een leven lang ontwikkelen!

Ook interessant voor jou:

reskilling

>