De termen ‘diversiteit’ en ‘inclusie’ hoor je steeds vaker, maar wat betekent dit precies? Wat is het belang ervan? Wat merk je zelf op de werkvloer als dit juist wordt toegepast? In dit artikel geven we uitleg en nemen we je mee met praktische voorbeelden.
Inclusiviteit of inclusie(f) als ezelsbruggetje houdt in dat iedereen erbij hoort en volledig zichzelf mag zijn. Je sluit niemand buiten en omarmt de verschillen van mensen. Op de werkvloer houdt dit in dat iedereen gelijke kansen krijgt en ieders potentieel maximaal wordt benut. Zo is de mening van een ander belangrijk en worden ideeën gehoord.
Diversiteit gaat over de (on)zichtbare verschillen en unieke kenmerken tussen mensen. Bijvoorbeeld in leeftijd, geslacht of afkomst. Maar ook over iemands geloofsovertuiging, culturele normen en waarden en andere voorkeuren.
Dit betekent dat je de verschillen tussen mensen omarmt en waardeert, met als doel om een omgeving te creëren waar iedereen gelijk is. Vaak spreekt men bij een organisatie die sterk inzet op inclusie en diversiteit ook wel over een ‘D&I of DEI-cultuur’.
Een organisatie die staat voor diversiteit en inclusie op de werkvloer kent vele voordelen. Zo blijkt uit onderzoek dat organisaties met een sterk DEI-beleid succesvoller zijn. Iedereen is uniek en door te voldoen aan de verlangens creëer je een veilige en warme werkomgeving, waar ieders potentieel wordt benut. Hieronder zetten we zeven voordelen voor je op een rij.
Wanneer mensen met verschillende achtergronden en ervaringen samenwerken, ontstaan er nieuwe en creatieve ideeën. Als je ervoor zorgt dat anderen worden gehoord, dan zorgt dit voor innovatie en oplossingen. Bedrijven die diversiteit omarmen, profiteren van een bredere blik op problemen en kansen.
Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat bedrijven met diverse teams vaak beter presteren. Een mix van perspectieven in leidinggevende functies leidt tot meer doordachte beslissingen en uiteindelijk betere financiële resultaten.
Wist je dat een werkgever die een DEI-beleid succesvol toepast aantrekkelijker is voor nieuw talent? Jongere generaties zoeken steeds meer naar werkgevers die diversiteit en inclusie serieus nemen. Een inclusieve werkplek trekt talent aan en het verhoogt de medewerkersbetrokkenheid.
Andersom zorgt het ook voor het behoud van medewerkers. Dus het is een win-winsituatie!
Een diverse werkvloer weerspiegelt de samenleving beter, waardoor bedrijven beter inspelen op de behoeften van hun klanten. Dit verhoogt de klanttevredenheid en versterkt de merkloyaliteit.
Inclusiviteit zorgt voor een omgeving waarin iedereen zichzelf mag zijn. Dit bevordert samenwerking, teamgeest en productiviteit, wat uiteindelijk de bedrijfscultuur verbetert.
Bedrijven die diversiteit en inclusie omarmen zijn voor zowel werkzoekenden als het team zelf interessant. Ze worden gezien als vooruitstrevend, ethisch en aantrekkelijk voor o.a. klanten en hun medewerkers. Dit zie je ook terug in een sterk werkgeversmerk. Als medewerkers echt tevreden zijn, dan creëer je daarmee ambassadeurs voor je werkgeversmerk.
Kortom, een diverse en inclusieve werkcultuur is essentieel en kent veel voordelen. Wil je zelf ook aan de slag met een succesvol DEI-beleid? Lees dan dit artikel en volg de stappen uit onze checklist over diversiteit en inclusie. Veel succes met de inspanningen.