Een diverse en inclusieve werkvloer: 4 tips op een rij

Jeanine Vrehe 2 september 2024 4 min
Categorie: Recruitment

In de dagelijkse werkomgeving zijn de begrippen diversiteit en inclusie niet meer weg te denken. Dit is een begrijpelijk gegeven als je kijkt naar het feit dat organisaties met een divers personeelsbestand als aantoonbaar succesvol worden beschouwd, aldus onderzoek van McKinsey. Maar wat houdt een diverse en inclusieve werkvloer in? Wij zetten vier tips voor je op een rij die hieraan bijdragen en hoe je hier als organisatie mee aan de slag kunt.

Wat is diversiteit?

Met het begrip diversiteit kijken we naar de verschillen tussen mensen. De verschillen kunnen plaatsvinden op het gebied van geslacht, leeftijd, etniciteit, religie, seksuele geaardheid, genderidentiteit, sociaal- economische status of huidskleur. Hierbij geldt dat een deel van deze eigenschappen zichtbaar is. Sommige verschillen zijn echter niet aan de buitenkant te zien, zoals iemands culturele achtergrond, politieke overtuiging, religie of opleidingsniveau. Verschillen in vaardigheden en perspectieven schalen we eveneens in onder het kopje diversiteit. Een diverse werkomgeving betreft dus een werkplek waarin mensen werken die op beide vlakken van elkaar verschillen. Hierbij is het personeelsbestand een afspiegeling van de mix van verschillen tussen mensen, zoals de samenleving die kent. Bij diversiteit gaat het bovendien om de erkenning en waardering van die verschillen en het bewust inzetten ervan.

Wat is inclusie?

Als we kijken naar het begrip inclusie dan gaat dit in op het “hoe”. Hoe kun je omgaan met de diverse verschillen tussen mensen. Hierbij draait het om meedoen en leiderschap. Kun je jezelf zijn, word je gezien en is er sprake van gelijke kansen? Dit zijn zaken die opgenomen worden in de cultuur en dit vloeit voort in het gedrag van de mensen die er werken. Het gaat erom dat de verschillen tussen mensen worden ingezet als kracht en je probeert er op de juiste manier gebruik van te maken. Alle ideeën worden gehoord.

Een diverse en inclusieve werkvloer

Een diverse en inclusieve werkvloer laat zien dat je het als werkgever belangrijk vindt dat medewerkers zich veilig voelen om zichzelf te kunnen en mogen zijn. Medewerkers die zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen, resulteert in een hogere medewerkerstevredenheid en een betere productiviteit. Daarnaast leidt een divers personeelsbestand je ook tot een aantrekkelijkere werkgever wat weer kan helpen in het proces om nieuw talent te werven.

1.    Hanteer een duidelijke visie

Om diversiteit en inclusie te laten doorstromen door heel de organisatie, is een duidelijke visie onmisbaar. Hierin kun je onderwerpen aansnijden als: waarom is dit thema een belangrijke speler binnen ons bedrijf? Wat zijn doelstellingen en maatregelen op dit gebied en hoe is de weg ernaartoe omschreven? Het is daarin belangrijk om de doelen smart te formuleren en draagvlak te creëren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ambassadeurs binnen het bedrijf. Naast het opstellen van deze smart-doelstellingen leg je een vast moment vast, of meerdere momenten, om deze doelen te meten of ze behaald zijn ja of nee. Met de plannen die volgen, kan daar vervolgens op bijgestuurd worden.

2.    Geef medewerkers een stem

Zorg ervoor dat je jouw organisatie meeneemt in de visie en geef medewerkers een stem. Maak het onderwerp dus onderdeel van je bedrijfsvoering. Wanneer alle medewerkers zich hiervoor inzetten, creëer je bereidheid voor een werkplek waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het is hierbij van belang dat mensen er zelf in geloven en erachter staan. Betrek daarom je medewerkers bij alle mogelijke stappen in dit proces. Ga met je medewerkers in gesprek, vraag om tips en sta open voor feedback.

3.    Creëer een objectieve werving en selectie

Voor meer diversiteit en inclusie maak je van het werving- en selectieproces een objectieve procedure. Voorkom onbewuste vooroordelen. Dit geldt zowel in het selecteren van kandidaten als in het opstellen van de juiste vacaturetekst: schrijf inclusief en begrijpelijk. Op die manier spreek je meer mensen aan en schrik je minder mensen af. Probeer genderneutraal te schrijven, let op de hoeveelheid vakjargon en houd het aantal functie-eisen beperkt. Denk ook aan het gebruik van stereotyperende woorden en dus juist het vermijden daarvan. Bekijk bovendien je ‘werken-bij’ pagina en controleer je fotogebruik.

4.    Ga als leidinggevende actief aan de slag met inclusie

Een leidinggevende draagt bij aan een succesvol inclusieve organisatie, dat iedereen gelijke kansen krijgt. Tevens hebben zij de taak een veilige werksfeer te creëren, waarbij fouten maken mag en waarbij onenigheid uitgesproken mag worden. Door actief met inclusie om te gaan als leidinggevende, straal je dit ook uit op het team. Training is hierbij essentieel. Benieuwd naar onze mogelijkheden? Kijk eens naar de Incompany training ‘De kracht van diversiteit’. Vorm beleid met gelijke kansen.

>