Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer blijft een groeiend probleem, zo blijkt uit een recent onderzoek door onderzoeksbureau Ipsos I&O. Hieruit is naar voren gekomen dat maar liefst 54% van werkend Nederland te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. Ook geeft bijna de helft van de Nederlanders aan geen regelgeving te hebben op de werkvloer of daar niet van op de hoogte te zijn.
In dit artikel zoomen we in op dit onderwerp en lichten we toe hoe regelgeving op de werkvloer verbetering brengt.
Het FNV heeft een duidelijke definitie van de term grensoverschrijdend gedrag vastgelegd: “ongewenst gedrag is gedrag waar jij je niet goed over voelt en waar jij geen toestemming voor hebt gegeven”. Het kan in verschillende vormen voorkomen zoals agressie, discriminatie, geweld, (seksuele) intimidatie en pesten. Ondanks deze uitgeschreven definitie blijft het echter vaak onduidelijk wanneer iets wel of niet onder grensoverschrijdend gedrag valt.
De helft van de ondervraagden in eerdergenoemd onderzoek geeft aan vaak te twijfelen of een handeling wel of niet seksueel grensoverschrijdend is. De twijfel of iets wel of niet grensoverschrijdend is, komt vooral voor bij acties als mensen naroepen of nafluiten. Dit geldt ook voor bepaalde grappen of opmerkingen die als seksueel getint of flirterig gezien worden. Bij ongewenste fysieke handelingen geeft 96% tot 98% van de ondervraagden aan deze als grensoverschrijdend gedrag te zien.
Leestip: Hoe herken je agressie op de werkvloer?
Zoals uit het rapport van Ipsos I&O blijkt, blijft grensoverschrijdend gedrag een consistent maatschappelijk probleem. Zo is er een grote stijging zichtbaar in het aantal mensen dat indirect te maken krijgt met grensoverschrijdend gedrag, namelijk van 37% naar 55%. Hierbij gaat het om mensen die van anderen horen dat ze er slachtoffer van zijn geworden. Daarentegen wordt er een kleine daling in het aantal mensen geconstateerd dat het gedrag zelf ervaart (van 50% naar 43%). Ruim zes op de tien Nederlanders geven in hetzelfde onderzoek aan van mening te zijn dat grensoverschrijdend gedrag harder aangepakt moet worden.
Volgens de conclusie uit het onderzoek van het FNV lijdt maar liefst 93% van de getroffenen aan negatieve gevolgen zoals stress en minder goed functioneren. Dit verhoogt vervolgens de kans op ziekmelding of burn-outs. In hetzelfde onderzoek geeft een derde aan te overwegen om van werkgever te switchen. Een kwart van de ondervraagden denkt erover na om van sector te wisselen vanwege de omgangsvormen.
Kijken we naar de regelgeving op de werkvloer, dan constateert het onderzoek een tweedeling: bijna de helft (47%) geeft aan dat ze geen duidelijke afspraken hebben over de omgangsvormen op de werkvloer of daar niet van op de hoogte te zijn. Meer dan de helft (53%) geeft echter aan dat ze duidelijke, al dan niet geschreven, regels hebben op het werk.
Een heldere gedragscode op het werk lijkt een duidelijk positief effect te hebben. Van de ondervraagden die wel een gedragscode hebben op de werkvloer, geeft de ruime meerderheid (78%) aan makkelijker zelf iets te kunnen doen tegen ongewenst gedrag. Deze groep geeft eveneens aan dat de regels op de werkvloer hen in staat stelt om grenzen aan te geven tussen collega’s.
Ondanks de veranderingen op de werkvloer wordt grensoverschrijdend gedrag nog steeds als een constant probleem in de maatschappij gezien. Benieuwd wat jij zelf op de werkvloer kunt doen? Lees dan onze blog “Zo pak je agressie op de werkvloer aan” of bekijk een van onze trainingen over grensoverschrijdend gedrag.