Een veilige werkplek is belangrijk, maar elk jaar worden toch ruim 2 miljoen werknemers geconfronteerd met agressie of geweld op de werkvloer. Dit kan zowel verbaal als fysiek zijn. De impact van agressie op de werkvloer is aanzienlijk. Het kan je normale gedrag verstoren, je sneller boos maken of dit kan zelfs leiden tot het vermijden van bepaalde situaties of personen. Hoe ga je daar als uitzendprofessional mee om? En hoe haal je de verschillende vormen van agressie op de werkvloer uit elkaar?
Agressie op de werkvloer betekent dat buitenstaanders zich agressief of gewelddadig gedragen tegen werknemers die op dat moment aan het werk zijn. Denk hierbij aan klanten, patiënten, reizigers in het openbaar vervoer en omstanders.
Agressie is een van de vele vormen van grensoverschrijdend gedrag. Volg je de berichten in het nieuws, dan kun je er haast niet om heen: agressie neemt toe. Denk maar aan uitzendprofessionals die tijdens hun werk te maken hebben met lastig, onbeschoft en agressief gedrag van klanten.
Tip! Lees ook: Meer meldingen van grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer
Agressie en geweld kunnen zich in verschillende vormen manifesteren:
Agressie op de werkvloer is steeds vaker een groot probleem en heeft veel impact. Het is dan ook belangrijk dat je als uitzendprofessional de gevolgen herkent om op tijd te kunnen ingrijpen en op zoek te gaan naar een oplossing.
Veel voorkomende gevolgen van agressie op de werkvloer zijn vaak fysiek. Denk aan maag- en darmklachten, hartkloppingen, stress of slaapproblemen. Daarnaast vormen de problemen ook mentaal een groot probleem en kunnen ze langdurige gevolgen hebben, waarbij het vertrouwen afneemt. Het kan zelfs leiden tot langdurige arbeidsongeschiktheid.
Zoals eerder beschreven, is het bekend dat agressie op de werkvloer toeneemt. Het is dan ook belangrijk om te weten hoe je met agressie op de werkvloer omgaat. Hoewel je natuurlijk hoopt nooit in zo’n situatie terecht te komen, hebben wij een aantal tips die je kunnen helpen:
Agressie en geweld op de werkvloer, net als pesten en discriminatie, zijn vormen van ongewenst gedrag die worden geclassificeerd als psychosociale arbeidsbelasting (PSA). De Arbowet vereist dat werkgevers een beleid voeren dat gericht is op het voorkomen van agressie en geweld en het beschermen van medewerkers tegen dit gedrag. Het risico op agressie en geweld maakt dan ook deel uit van de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).
Echter, alleen beleid is niet voldoende. Volgens de Arbowet moet er ook een plan van aanpak zijn met maatregelen om werkstress te voorkomen. Werkgevers zijn dus wettelijk verplicht om een veilige werkomgeving te bieden en om ongewenst gedrag te voorkomen.
Benieuwd naar extra informatie over de wetgeving en grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Lees meer op de site van Arboportaal in dit artikel.