“Zo doen we het hier nu eenmaal”. Een op het eerste gezicht relatief onschuldige opmerking, die hoort bij de cultuur van een organisatie. Maar wat als juist díe cultuur ervoor zorgt dat grensoverschrijdend gedrag in stand blijft? Dat medewerkers zich niet meer veilig voelen, minder werkgeluk ervaren en zelfs besluiten om te vertrekken?
Grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer is een zorgwekkend probleem. Het is niet altijd even goed zichtbaar, en het sluipt er langzaam in. Vaak verschuilt het zich achter humor of gewoonte, maar het heeft vaak een groot effect op mensen.
De werkcultuur binnen een bedrijf ontstaat vaak vanzelf. Mensen voeren taken op een bepaalde manier uit, collega’s gaan op een bepaalde manier met elkaar om, en de communicatie gaat op een bepaalde manier. Dat geeft houvast en een gevoel van veiligheid: iedereen weet waar ze aan toe zijn. Maar juist die vanzelfsprekendheid zorgt ook voor blinde vlekken, zeker als het om grenzen gaat.
Denk aan die ene collega die bij elk overleg een seksueel getinte grap maakt. Iedereen lacht er een beetje ongemakkelijk om, want ‘zo is hij nu eenmaal’. De nieuwe collega voelt zich ongemakkelijk, maar zegt niets. Zo wordt de grap ongemerkt onderdeel van de cultuur zonder dat iemand stilstaat bij het gevolg.
Soms is het heel duidelijk wat grensoverschrijdend gedrag is. Iemand agressief benaderen en uitschelden zijn duidelijke voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag. Soms heb je ook te maken met onbewust grensoverschrijdend gedrag. Iemand kan bijvoorbeeld een opmerking maken die als compliment bedoeld is, maar die jij als zeer onprettig ervaart. Dit valt toch onder de noemer grensoverschrijdend, omdat het gaat om de impact die het op iemand heeft. Juist omdat het zo subjectief is, kan onbedoeld grensoverschrijdend gedrag grote gevolgen hebben voor iemands werkplezier en mentale welzijn.
Medewerkers die zich veilig voelen op de werkvloer, zijn gelukkiger. Ze voelen zich comfortabel om zich uit te spreken, ook over lastige zaken, ze durven hun grenzen eerder aan te geven, en ze zijn minder bang om fouten te maken. Het is belangrijk om een veilige werkomgeving te stimuleren, want werkgeluk begint bij een cultuur waar iedereen zich veilig voelt. Hoe stimuleer je een veilige werkomgeving? Denk aan:
Werkgeluk is geen toevalstreffer. Het ontstaat in een cultuur waar grenzen bespreekbaar zijn en waar medewerkers zich veilig voelen. Daar plukt niet alleen de medewerker, maar ook de organisatie de vruchten van.
Wil je als arbeidsmarktprofessional leren hoe je grensoverschrijdend gedrag sneller herkent en bespreekbaar maakt? In onze e-learnings krijg je praktische tips en handvatten om hiermee aan de slag te gaan.
Bekijk ons aanbod: https://www.artra.nl/opleidingen/grensoverschrijdend-gedrag/