Geschikt talent vinden blijft een uitdaging, zo blijkt ook uit een recent onderzoek onder mkb-ondernemers. Hoe vind je nog geschikt talent? Enthousiaste sollicitanten trek je aan met een sprekende vacaturetekst. Zo één waar je mondhoeken van omhoog krullen bij het lezen en waar degene zich in herkent.
Toch zie je in de huidige krappe arbeidsmarkt nog oersaaie vacatureteksten voorbijkomen. Hoe val je wel op met een duidelijke vacaturetekst? In tien stappen leggen we uit hoe dat werkt en waar je op moet letten.
Voordat je begint, wil je eerst weten voor wie je de vacaturetekst schrijft. Zorg ervoor dat je een helder functieprofiel opzet. Welke competenties heeft iemand nodig om de functie uit te oefenen? Denk daarbij aan passende soft skills, zoals vaardigheden in adviseren, luisteren, communiceren, leidinggeven en samenwerken. Daar tegenover staan hard skills en dit zijn vaardigheden die je (vooral) gebruikt voor een specifieke functie. Denk aan marketingvaardigheden, programmeurvaardigheden of het werken met programma’s: Photoshop en Excel et cetera. Wil je weten hoe je een helder functieprofiel opzet, lees dan ons eerdere artikel.
Lees ook: Begin je zoektocht naar kandidaten goed met een helder functieprofiel
Naast een functieprofiel, wil je ook het salaris (budget) bepalen of een indicatie daarvan. Vermeld dit ook in de vacature, zodat daar geen onduidelijkheid over ontstaat. Clichéwoorden als marktconform salaris zegt iemand niet veel.
De functietitel, dit is het eerste wat opvalt. Al is je vacaturetekst nog zo leuk, wanneer niemand erop klikt heb je er niets aan.
Vermijd vage vacaturetitels, zodat hier geen twijfels over ontstaan. Voorbeeld van een vage vacaturetitel: ‘Chapter lead Creative Content’. Dat betekent dus net zoiets als Facilitair manager.
Verder is het verstandig om naar woorden te kijken waar online op wordt gezocht. Bijvoorbeeld met een gratis zoekwoordentool: Ubersuggest van Neil Patel. Zo weet je wat gangbare functienamen zijn. Verder is het goed om in de titel ook een plaatsnaam te noemen, als dit locatie-afhankelijk is.
In de eerste zinnen wil je de lezer verleiden om door te lezen. Dat doe je door concreet te zijn in de kwaliteiten van een potentiële kandidaat. In de intro wil je dat degene zich herkent in de omschrijving. Creatief taalgebruik en wat humor kan, zolang dit bij de organisatie past.
Voorbeeld
In de intro kun je ook inspelen op de toegevoegde waarde van een functie. Begin een openingszin voor een elektricien bijvoorbeeld met de zin: ”Met jouw energie, zorg je voor duizenden lichtpuntjes in x huishoudens”.
In een volgende alinea ga je dieper in op inhoud van de functie. Verhalen vertellen (storytelling) helpt om de aandacht van de lezer vast te houden. Speel daarbij in op belangrijke vragen:
• Hoe ziet een werkdag eruit?
• Met wie staat degene vaak in contact?
• Waar draagt de potentiële medewerker aan bij? Met name het belang van de functie vinden jongeren / millennials interessant. Want je wilt het gevoel hebben dat je ergens aan bijdraagt.
Voor een lekkere leesbaarheid, wil je met tussenkoppen werken. Zo weet de lezer in één oogopslag waar de alinea overgaat. Houd de tussenkoppen kort en krachtig.
Hoe vaak zie je een vacaturetekst voorbijkomen met een ellenlange opsomming van vereisten. Dat wil niemand. Houd het dus beknopt en gebruik maximaal 7 bullets. Daarna verlies je de aandacht van de lezer. Zo blijkt ook uit onderzoek naar de werking van het brein. Gebruik dus het liefst wat minder bullets in een opsomming.
Onthoud dat een vacaturetekst niet om jou als organisatie draait. Natuurlijk is het goed om de lezer een duidelijk beeld te geven van de bedrijfscultuur en kernwaarden. Waar staat de organisatie voor? En ook belangrijk: klopt de schrijfstijl (tone of voice) in al jouw communicatie-uitingen met de werkelijkheid? Als je met veel humor en passie schrijft, dan verwacht je dit ook terug op de werkvloer. Is de organisatie toch wat formeler ingesteld, dan kun je dat beter vermijden.
Discriminatie is verboden volgens artikel 1 van de Grondwet en ook in strijd met de Wet voor gelijke behandeling. Voorkom dus (in)directe discriminatie met simpele tips. Eerder schreven we daar een uitgebreid artikel over.
• Maak gebruik van genderneutrale woorden
• Benoem geen specifieke leeftijdsgroep
• Vermeld enkel een minimumaantal aan werkervaring
• Pas op met taaleisen
Lees ook: Opstellen van een niet-discriminerende, inclusieve vacaturetekst: waar moet je op letten?
Waarom moet een potentiële sollicitant reageren? Geef met foto’s of een filmpje een kijkje achter de schermen. Bijvoorbeeld van het team, gezellige groepsactiviteiten of van de inspirerende werkplek.
Of laat medewerkers zelf aan het woord met ervaringen over de organisatie. Wat maakt het werken binnen bedrijf x zo leuk? Waarom heb je gekozen voor de werkgever? Hoe ziet de bedrijfscultuur / sfeer eruit? Wat mag je verwachten?
Denk ook aan een passend slot. Supergoed, de bezoeker heeft de vacaturetekst gelezen en nu wil je degene triggeren om op de sollicitatieknop te klikken.
Tip! Houd het makkelijk voor de potentiële sollicitant. ‘’ Verras ons met jouw sollicitatie en kies voor de vorm die bij jou past. Een brief, cv of korte videoboodschap, het mag allemaal.’’ Zo houd je het luchtig en wordt de drempel om te solliciteren lager.
Is de vacaturetekst helemaal klaar? Zorg dat je de vacaturetekst ook voor de zekerheid laat lezen door een ander. Is de boodschap helder en zie je geen punten over het hoofd? Controleer de tekst ook op tik-, spel- en taalfouten. Dat zou zonde zijn van de boodschap.
Vind je het toch lastig om een wervende vacaturetekst te schrijven? Dat is begrijpelijk. Voor iedereen die graag betere vacatureteksten wil schrijven, kun je de training: wervend vacatureteksten schrijven volgen. Daarin leer je hoe je een niet-discriminerende en inclusieve vacaturtekst schrijft, die ook nog eens lekker leest.