“Denise, wil jij ook in februari starten met de BOU?”
Deze vraag kreeg ik toen ik nog maar net bij artra werkte. Ik wist toen nog niet eens waar de afkorting BOU voor stond.
Bij artra volgt iedere nieuwe medewerker de Basisopleiding Uitzendprofessional (BOU). Dat is per slot van rekening één van de grootste opleidingen die we hebben. Dat ben ik, als contentmarketeer, dus ook gaan doen, ook al had ik totaal geen achtergrond in de uitzendbranche. En daarna heb ik het SEU-examen gedaan. In deze blog vertel ik graag over mijn ervaringen met de opleiding, de voorbereiding op het examen en het maken van het examen. En ik deel wat tips!
Samen met mijn collega Amber ben ik in februari 2020 gestart met de BOU. Wij deden mee aan de avondvariant van de opleiding. Dat betekent dat we zes lesavonden zouden hebben. Deze avondvariant werd toevallig gegeven in ons kantoorgebouw, dus dat kwam goed uit! Voorafgaand aan de eerste les ontving ik een mailtje, met de vraag of ik me voor wilde bereiden op de les met de e-learning. Dat is een online leersysteem, waar je modules kan doorlopen voor alle thema’s van de opleiding.
Zo gezegd, zo gedaan. Keurig voorbereid ging ik naar de eerste les van trainer Arno. Op de stoel lag al een tas klaar, waarin onder andere een dikke klapper zat. Mijn nieuwe beste vriend voor de komende maanden, want hierin stond alle theorie voor het examen. Naast Amber, zat ik in een klasje met zes andere deelnemers. Sommigen waren nog maar net werkzaam in de uitzendbranche, anderen al wat langer. En dat was heel fijn. Als leek in de uitzendwereld is het best moeilijk om voor te stellen hoe het in de praktijk eraan toe gaat. Daarom was ik heel blij dat anderen praktijkvoorbeelden konden aandragen.
Tijdens de les behandelde Arno de stof van de eerste module. Dat was niet een paar uur achter elkaar passief luisteren, zoals ik gewend was van colleges op de universiteit. Nee, deze bijeenkomst was actiever. Zo deden we een groepsbattle, waarbij we kaartjes omhoog moesten houden om de vragen te beantwoorden. Of was de ruimte verdeeld in een A-, B- en C-gedeelte, waar we moesten gaan staan voor het antwoord. De interactieve delen waren een fijne afwisseling. De stof is namelijk best pittig, zeker voor een ‘nieuweling’ in de uitzendbranche.
Na iedere les kregen we oefenvragen mee en moesten we het volgende thema voorbereiden via de e-learning. Dat wordt ook wel ‘flip-the-classroom‘ genoemd, wat inhoudt dat je eerst zelf de stof doorneemt vóór de trainer het behandelt tijdens de bijeenkomst. Dat was fijn, omdat je dan alles al eens gezien hebt en de stof dus niet helemaal nieuw meer is. En je kan tijdens de bijeenkomst al ervaringen delen over hoe de theorie terug is gekomen in de praktijk. Zelfs ik, iemand die niet in de uitzendbranche werkt, kon de behandelde stof al gebruiken toen een vriendin met een oproepcontract vroeg of ze mag weigeren als haar baas op de dag zelf de werktijden nog aanpast (Antwoord: ja, dat mag).
We waren nog maar op de helft van de opleiding, toen corona om de hoek kwam kijken en iedereen opeens zo veel mogelijk thuis moest blijven. De bijeenkomsten konden dus ook niet meer op locatie plaatsvinden. Gelukkig was er snel een oplossing gevonden in Zoom. Zo kon Arno toch de lessen nog geven. Naast het feit dat ik via een laptop aan de keukentafel de training volgde, was er niet veel anders. Zelfs de groepsbattles bleven onderdeel van de les.
De zesde en laatste les stond voornamelijk in het teken van het SEU-examen. We maakten een oefententamen en kregen tips van de trainer over het examen. En toen kon het blokken beginnen. Ik had mijn SEU-examen een week na de laatste bijeenkomst gepland. Dus ik ging meteen aan de slag. Ik nam nog een keer alle stof uit de klapper door, maakte alle oefentoetsen en bekeek de begrippenlijst. Na het maken van de toetsen in de online leeromgeving, kan je de vragen die je fout had opslaan. Dat was heel handig, want dan kon ik daar nog extra aandacht aan besteden. Voor sommige onderwerpen doorliep ik de e-learning nog eens.
Gelukkig wisten al mijn collega’s dat het SEU-examen geen kattenpis is. Het examen heeft namelijk een slagingspercentage van 68 procent. Ze leefden met Amber en mij mee en wensten ons veel succes. Amber deed een dag eerder dan ik examen. Zij had het gehaald, dus ze belde me die middag voor wat laatste tips en bemoedigende woorden.
En toen was het zo ver. Vrijdagochtend om 9:30 stond ik voor de examenlocatie in Arnhem. Dit was een van de locaties in Nederland die weer open kon tijdens de coronacrisis. Maar er waren wel wat extra maatregelen getroffen, dus ik moest handschoentjes en overschoenen aan en op ruime afstand van de andere examenkandidaten gaan zitten. Ik kreeg kladpapier, een pen en een rekenmachine mee. Ik nam plaats achter de computer en het examen kon beginnen…
Ongeveer 75 minuten later stond ik weer buiten. Meteen zette ik mijn telefoon weer aan om mijn mailbox te checken. En ja hoor… een paar zenuwslopende minuten later kreeg ik het verlossende mailtje van het SEU: ‘Je bent geslaagd.’ Yes! Wat een opluchting. Nadat ik mijn collega’s op de hoogte had gebracht van het goede nieuws reed ik voldaan naar huis. Dit pakt niemand mij meer af.
Het SEU-examen was niet makkelijk. Daarom deel ik graag wat tips om het examen te halen!
Wil je meer tips om je goed voor te bereiden op het examen? Dan vind je dit artikel waarschijnlijk ook interessant.