Inclusief leiderschap: 5 skills om in te blijven investeren

Jeanine Vrehe 30 augustus 2024 4 min
Categorie: Management

Diversiteit en inclusie zijn termen waar steeds meer bedrijven een steeds grotere impact willen maken. We zoomen daarom in op een van de belangrijke indicatoren tot succes, een onderwerp dat de basis vormt voor de gewenste verandering: inclusief leiderschap.

Inclusief leiderschap

Als leidinggevende zorg je er bij inclusief leiderschap voor dat er binnen jouw team een veilige en vertrouwde omgeving wordt gecreëerd, waarin iedereen de ideeën kan presenteren en voor ieder teamlid een podium wordt gecreëerd waar naar geluisterd wordt. Inclusief leiderschap staat open voor de stimulans, de waardering en uitwisseling van alle achtergronden, meningen en ideeën die ieder teamlid heeft. Leiderschap is een cruciale factor om inclusie de juiste stimulans te geven binnen het bedrijf. Uit onderzoek van Deloitte blijkt namelijk dat 70% van het gevoel van betrokkenheid bij medewerkers wordt beïnvloed door wat leiders zeggen en doen.

Een positief gevolg van inclusief leiderschap kan zijn dat, zodra mensen zich betrokken voelen, ze zich eveneens vrijer voelen om hun mening te delen, een effectieve samenwerking opzoeken en die extra stap te zetten. Dit weer met als gevolg betere prestaties. Daarnaast zorg je als leidinggevende ervoor dat jouw team in een veilige omgeving kan werken, dit betekent dat er een ruimte gecreëerd wordt voor ieders ideeën en dat er geluisterd wordt naar elkaar.
Het is hierbij van belang dat iedereen zichzelf kan zijn. De gecreëerde diversiteit dient daarnaast ook de waardering te krijgen van de leidinggevende, laat merken dat ieder teamlid een belangrijk onderdeel is van het team.

Hoe ga je als leider om met inclusief leiderschap? En in welke skills zou iedere leider eigenlijk dienen te blijven investeren? Wij zetten deze 5 skills op een rij.

1.    Hanteer een open en leergierige houding

Als inclusieve leider sta je open voor nieuwe perspectieven, invalshoeken en ideeën. Daarin sta je uitermate open voor de mening van anderen en die neem je uiterst serieus. Probeer daarom een open en leergierige houding aan te nemen, nieuwsgierige vragen te stellen, niet te oordelen én actief te luisteren. Openheid is daarmee een belangrijke en terugkerende factor. Een voorbeeld naar de praktijk is bijvoorbeeld een terugkerend ontmoetingsmoment, zoals een lunch of picknick, waarin eenieder iets kan vertellen over cultuur, ervaringen en belevenissen. Out-of-the-box meetings als deze bevorderen de openheid en nieuwsgierigheid onderling en versterken de teamsfeer.

2.    Oordeel niet

Vooroordelen beïnvloeden beslissingen en acties. Ook al is het een kwestie van onbewuste vooringenomenheid, probeer niet te oordelen. Vooroordelen zijn weliswaar een normaal onderdeel van het menselijk brein, het brengt wel met zich mee dat stereotypen worden versterkt. Voorbeelden van onbewuste vooroordelen zijn aangeleerde veronderstellingen, overtuigingen of houdingen waarvan we ons juist niet bewust van zijn. Het bewust worden van deze onbewuste vooroordelen is hierin dus stap één. Als leider dien je je bewust te zijn van elke vorm van onbewuste vooringenomenheid die je mogelijk hebt. Daarnaast is het ook van belang ervan bewust te zijn dat dat bij andere mensen ook zo werkt.

3.    Vraag tijdig feedback

Toon je eigen kwetsbaarheid en vraag om feedback. Stel open vragen. Als inclusief leider heb je de kracht om kwetsbaar te zijn. Wees bescheiden over je eigen kennis en kunde en ben in staat om fouten toe te geven. Het signaal dat je hier vervolgens door afgeeft is dat anderen in jouw organisatie zien dat het geaccepteerd wordt en oké is om fouten te maken. De keerzijde wordt juist benadrukt, dat het een leerpunt is en dat alles een proces is. Stel jezelf voorop en geef ook aan wanneer het even niet lukt, ken je eigen grenzen en spreek je uit voor hulp. Ook dat is inclusief leiderschap.

4.    Creëer verbinding

Teamwork is essentieel. Het gaat breder dan het delen van taken, het gaat juist in op het feit dat je kunt bouwen op elkaars ideeën en krachten. Samenwerken is samen werken. Voeg echt betekenis toe aan samenwerken met inclusief leiderschap, werk aan een veilige sfeer en een open houding naar elkaar. Pas dan kun je echt perspectief delen.

Van nature zoeken we de samenwerking op met de mensen die het meest op jezelf lijken. Maak juist verbinding met iedereen, dat is waar je je rol kan pakken als inclusief leider. Stimuleer jouw team om zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen, moedig aan om actief deel te nemen aan gezamenlijke projecten én deel verantwoordelijkheid voor hetgeen je kunt beïnvloeden. Bouw aan een omgeving waar er ruimte is voor divers denken.

5.    Wees nieuwsgierig

Een inclusief leider staat altijd open voor nieuwe ideeën en neemt de mening van anderen serieus. Hanteer een houding zodat nieuwe initiatieven je tegemoet komen en laat hierin zien dat frisse invalshoeken bijdragen aan het teamsucces. Dit stimuleer je door nieuwgierige vragen te stellen én daaropvolgend een actieve houding aan te nemen, zonder direct te oordelen (punt 2).

Lees ook ons artikel over de inspiratiegids voor gelijke kansen op de arbeidsmarkt.

>