AI-tool ChatGPT biedt interessante mogelijkheden voor recruiters. Wie een beetje het vaknieuws volgt ziet regelmatig voorbeelden langskomen van het gebruiken van artificiële intelligentie voor recruitment. Zo laat recruiter Jim Stroud in een video van nog geen acht minuten zien hoe je kandidaten kunt selecteren en beoordelen met ChatGPT.
Allereerst kopieert en plakt Stroud een vacaturetekst in ChatGPT. Vervolgens vraagt hij ChatGPT de vacaturetekst samen te vatten. Binnen enkele seconden verschijnt de samenvatting. Stroud vraagt ChatGPT daarna om ‘te denken als een recruiter’ en hem te vertellen of het cv dat hij plakt in de tool matched met de samenvatting van de vacature.
ChatGPT geeft aan dat zij niet als een mens kan denken en dat het antwoord op de vraag samenhangt met de voorkeuren van degene die het cv beoordeelt. Niettemin oordeelt de tool in dit geval dat vacature en cv een redelijk goede match zijn.
Stroud is nog niet helemaal tevreden en realiseert zich dat hij een scherpere vraag kan stellen. Hij vraagt ChatGTP nogmaals om het cv te beoordelen en vervolgens om argumenten te geven waarom dit cv wel en waarom het niet past bij de vacature. ChatGPT geeft een paragraaf met redenen waarom het cv en de vacature matchen en een paragraaf wat er ontbreekt in het cv. Ook nog een paragraaf met suggesties voor de kandidaat om zijn cv te verbeteren.
Stroud verkent nog wat andere opties. Zo vraagt hij de tool om op basis van dit cv te beoordelen welke 10 functies zouden passen (alleen functietitels). In enkele seconden krijgt hij tien opties. Als recruiter zou je dan kun kijken of er andere vacatures bij je organisatie openstaan waar deze kandidaat (nog) beter op past. Zo maak je optimaal gebruik van je talentpool.
Stroud ziet nog meer mogelijkheden om ChatGPT in te zetten. Hij laat de tool een mail opstellen voor de hiring manager om deze te overtuigen met de kandidaat in gesprek te gaan. Hij vraagt de tool daar schaarstetactieken bij toe te passen (beïnvloedingstechniek).
In een oogwenk produceert de tool een mailtekst. Stroud laat vervolgens ChatGPT verschillende beïnvloedingstechnieken gebruiken om de mail naar de hiring manager op te stellen. De mails laat hij vervolgens een beetje inkorten door de tool.
Natuurlijk, zo merkt Stroud op, zijn de e-mails niet perfect. Je zult er dus zelf nog een beetje aan moeten schaven. Maar het raamwerk staat al. Het bespaart je dus veel werk. “Tons of work”, aldus Stroud.
Bekijk de video (in het Engels):
Voor een van onze eigen vacatures van zusterbedrijf artra (opleidingsinstituut voor de uitzendbranche) heb ik dezelfde exercitie gedaan als Jim Stroud. Ik heb dus de vacature voor een Relatiebeheerder laten samenvatten en daar vervolgens een cv van een kandidaat tegenover gezet.
In de video van Stroud staan steeds de vraag en de samen te vatten of te matchen tekst in één prompt. Dat kreeg ik zo snel niet voor elkaar. Ik heb het opgelost door de vraag/opdracht en de tekst eerst in Word te plakken en daarna de gehele tekst geknipt en vervolgens geplakt in ChatGPT. Ongetwijfeld zie ik iets over het hoofd, maar het kostte op deze wijze nauwelijks extra moeite.
Op mijn vraag om echt argumenten voor en tegen te geven, antwoordde ChatGPT met een opsomming van argumenten.
Natuurlijk is hier wel een en ander op aan te merken. Echter, in de basis heeft de tool gelijk. Je kunt dus kandidaten beoordelen met ChatGPT. Vervangt het de recruiter? Nee, maar het ondersteunt deze zeker.
Nu die mail met beïnvloedingstactieken voor de hiring manager nog.