Kandidaten werven voor urgente vacatures

Denise Brijan 25 maart 2020 3 min
Categorie: Recruitment

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit. En er komen nog heel veel meer vacatures aan. Sommige van deze vacatures moeten acuut gevuld worden. Zulke urgente beroepen zie je vooral in de zorg, logistiek en het onderwijs. Hoe vind je de kandidaten die in deze sectoren zo hard nodig zijn?

Wat kan je doen om moeilijk vervulbare vacatures toch in te vullen?

Volgens het UWV zijn er een aantal beroepsgroepen waarbij het moeilijk is om talent aan te trekken en vast te houden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld technische beroepen (bouw, installatie, industrie), de ICT, zorg, transport en logistiek. Dat komt omdat veel van deze beroepen een specifieke opleiding of ervaring vereisen. Het UWV heeft drie oplossingen uit de praktijk op een rij gezet. Dit zijn:

  • Nieuw talent aanboren van binnen of buiten de organisatie. Er zijn vaak nog groepen die het werk zouden kunnen doen. Wellicht wel pas na enige scholing.
  • Werk anders organiseren. Bijvoorbeeld door te schuiven in taken, locaties of de inzet van technologische toepassingen.
  • Binden en boeien van personeel. Het is niet alleen belangrijk om nieuw talent aan te trekken om de vacatures te vervullen, maar ook om het huidige personeel vast te houden.

Onder deze categorieën zijn oplossingen te bedenken die je specifiek kan gebruiken, nu we door corona ons werk niet zo kunnen doen als we gewend zijn. Dat betekent ook dat er oplossingen nodig zijn die op korte termijn werken, aangezien de nood erg hoog is in sommige sectoren.

1. Zoek in andere groepen

Er zijn mensen die door de corona-uitbraak hun baan verloren hebben. Veel werkzoekenden zijn best bereid om over te stappen naar een ander beroep. Maar het kan daardoor wel zijn dat ze nog niet goed weten wat het andere beroep precies inhoudt. Wat tot gevolg heeft dat ze zich niet zo aangetrokken voelen tot de huidige functieomschrijving. Probeer dus een goed inzicht te geven in het werk. Bijvoorbeeld door anderen in dezelfde functie te laten vertellen over het werk. Mensen die uit andere branches komen, hebben misschien nog niet de nodige ervaring, maar zij brengen misschien wel andere nuttige kennis met zich mee.

2. Kijk kritisch naar de functievereisten

Misschien past de werkzoekende niet meteen direct bij de vacature. Maar zijn alle functievereisten noodzakelijk? Kijk daar eerst eens kritisch naar. Wat is een noodzakelijke eis? En wat kan je later nog leren tijdens het werk? Zo maak je de doelgroep waarin je kan zoeken veel groter. En is de kans groter dat je de vacature ingevuld krijgt.

3. Zet mensen in uit andere hoeken

Naast dat je je doelgroep kan verbreden door kritisch naar de functie te kijken of door meer duidelijkheid te geven over de inhoud van het werk, kan je ook zoeken in andere groepen. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een arbeidsbeperking. Wellicht is het mogelijk om eenvoudige werkzaamheden te combineren tot een nieuw takenpakket. Zo worden de medewerkers ook al ontlast. Maar je kan bijvoorbeeld ook statushouders inzetten. Vluchtelingen met een verblijfsstatus mogen immers in Nederland werken.

4. Beperk de zoektocht niet tot de eigen regio

Natuurlijk is het ideaal als je een kandidaat kan werven die in de buurt van de organisatie woont. Dat is simpelweg handiger. Maar het kan voorkomen dat sommige vacatures in een bepaalde regio moeilijker ingevuld worden, dan in andere regio’s. Dan kan het een optie zijn om daar personeel te werven of tijdelijk te detacheren.

>