Kvartett, het Airbnb van de arbeidsmarkt

Baukelien van Minnen 11 december 2019 2 min
Categorie: Arbeidsmarkt

Op allerlei niveaus wordt er nagedacht hoe de arbeidsmarkt dynamischer kan worden gemaakt en hoe mensen mobieler ingezet kunnen worden. Arbeidsmobiliteit is een hot item en er zijn al heel wat initiatieven de revue gepasseerd zoals je kunt lezen in het artikel Arbeidsmobiliteit: het complete overzicht van de mogelijkheden. Het blijft echter vaak hangen op politieke besluitvorming, juridische kwesties en angst om mensen en kennis te verliezen. Kvartett pakt het pragmatischer aan met een online in- en uitleenplatform van personeel.

Kvartett is de Zweedse vertaling van Kwartet, het spel waarbij je op zoek gaat naar het compleet maken van je set kaarten. Dit is wat Kvartett mogelijk maakt voor organisaties: zorgen voor de optimale set mensen op het juiste moment. Bedrijven zetten hun vraag naar tijdelijk personeel uit op het platform. Medewerkers kunnen aangeven dat ze tijdelijk op zoek zijn naar ander werk of een project. Zo kunnen zij nieuwe kennis opdoen en eens bij andere bedrijven in de keuken kijken zonder dat zij hun zekerheid verliezen. De uitgeleende werknemer behoudt namelijk zijn huidige contract bij zijn werkgever. Werkgevers hebben zo minder mensen “op de bank” zitten en kunnen tijdelijke tekorten aanvullen vanuit andere bedrijven. Zowel werkgevers als werknemers blijven zo flexibel. Het verdienmodel? Servicekosten bij een boeking.

Alhoewel Kvartett vorig jaar prijkte op de MKB innovatie top 100 2018 van de KvK is dit niet het enige bedrijf wat zo’n platform aanbiedt. Ook Jobsurfing biedt een soortgelijke dienst aan. Daar betaal je ook niet voor het gebruik van het platform maar wordt er €1,- per gewerkt uur in rekening gebracht. In een tijd waar bedrijven als Airbnb en Uber de grootste groei laten zien was het natuurlijk wachten op partijen die hetzelfde concept op de arbeidsmarkt zou toepassen.

We bevinden ons in een markt waar organisaties steeds meer op zoek zijn naar flexibiliteit en werknemers steeds meer op zoek naar zekerheid. Online platforms die deze tegenstrijdigheden simpel bij elkaar weten te brengen lijken de toekomst te hebben. Maar wat betekent dat voor de bestaande flexpartijen en hoe gaan zij zichzelf opnieuw uitvinden om met dit soort ontwikkelingen om te gaan? Ruimte genoeg voor creativiteit in ieder geval…

>