Zondag 1 maart is het Nationale Complimentendag. Deze dag is in het leven geroepen om mensen aan te sporen vaker complimenten aan elkaar te geven. Maar in het huidige #MeToo-tijdperk zijn veel mensen voorzichtiger geworden. In Amerika is zelfs uit onderzoek gebleken dat bijna de helft van de mannen sinds #MeToo niet goed meer weet wat een acceptabel compliment is om te geven aan een collega. Door de angst dat het verkeerd opgevat wordt. Of als seksuele intimidatie. En dat is best zonde. Want een compliment motiveert, verhoogt het werkplezier én bevordert de collegialiteit op de werkvloer.
In principe kan je altijd een compliment geven. Met een welgemeend complimentje kun je iemand laten opbloeien. Dan moet het compliment wel concreet en oprecht zijn. Maar zodra de ontvanger zich er ongemakkelijk bij voelt, gaat er iets mis. Een eenduidige richtlijn voor een goed en ‘veilig’ compliment bestaat niet. Want iedereen reageert anders op een opmerking, en deze reactie is vaak ook nog eens afhankelijk van de context. Wil je toch vasthouden aan een vuistregel? Bedenk dan of je dit compliment aan zowel een mannelijke als een vrouwelijke collega zou geven.
Deze situaties zijn vaak subjectief. Wat voor de een prima is, kan voor de ander ongemakkelijk of zelfs intimiderend zijn. Het hangt bijvoorbeeld af van de relatie die je hebt met je collega’s en in welke situatie het gezegd wordt. Het wordt grensoverschrijdend gedrag wanneer de opmerking ongepast is voor de situatie en/of de relatie die je hebt met de betreffende persoon. Of als het blijft gebeuren, terwijl het duidelijk ongewenst is.
Het is dus vaak een kwestie van aanvoelen en intuïtie. Gebruik je gezonde verstand! Iedereen weet wel dat je niet tegen een collega kan zeggen dat z’n billen goed uitkomen in die broek. Maar dat wil niet zeggen dat je geen compliment mag geven over de desbetreffende broek. Kijk naar dit voorbeeld:
Compliment: “Leuk shirt heb je aan, Karel!” = “Thanks, Stefan! Ik heb ‘m net nieuw.”
Seksuele intimidatie: “Je borst ziet er geweldig uit in dat shirt, Karel!” = “Uhm… bedankt Stefan?”
Er zijn dus geen eenduidige regels voor hoe je in iedere situatie het best een compliment kan geven. Wil je je toch ergens aan vasthouden? Deze tactieken zijn er om een compliment te geven aan een collega:
Geef geen complimenten meer. Nooit meer. Aan niemand.
Geef alleen complimenten over iemands werk of prestaties, en niet over het uiterlijk. Maar let op dat je dit dan niet ontleent aan een ongerelateerde eigenschap. Dus zeg “wat knap dat jij dat kan” en niet “wat knap dat je dat als vrouw/man/smurf kan”.
Geef een compliment dat past in de context en bij de relatie die je met deze persoon hebt.
Geef geen complimenten die seksueel van aard zijn en die een machtsverhouding uitdrukken. Of complimenten die je ook niet aan je moeder zou geven.
Uiteindelijk blijft de grens voor ‘ongepastheid’ heel subjectief. En het is ook nog eens vaak moeilijk om in te schatten wanneer je gedrag ongewenst of grensoverschrijdend is. Er is geen duidelijke one-size-fits-all-oplossing voor deze kwestie. Zolang het maar niet overduidelijk ongepast is of wanneer je niet stopt na een duidelijke ‘nee’. Heb jij zelf wel eens te maken met grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Lees dan deze tips eens.
Lees meer over de trainingen die artra heeft omtrent grensoverschrijdend gedrag.