De Metaverse: onbegrensd solliciteren

Marco Hendrikse 6 maart 2023 3 min
Categorie: Uitzendbranche

In de Metaverse worden miljarden geïnvesteerd. Vooral Facebook (Meta) timmert druk aan deze omgeving waar de digitale en fysieke wereld verdergaand integreren door middel van onder andere augmented reality (AR)-technologie. Voor velen klinkt dit wellicht als science-fiction en een ‘ver-weg-van-mijn-bed-show’. Echter, er wordt al druk geëxperimenteerd in en met de Metaverse en er zit zelfs al een heuse vestiging van een uitzendbureau.

Zitting rechtszaak in Metaverse

De Metaverse is dus zeker niet iets van de verre toekomst. Dat bewijst bijvoorbeeld rechter María Victoria Quiñones. Deze Colombiaanse rechter organiseerde er een rechtszitting. Volgens haar maakt de Metaverse een eerlijke rechtszitting mogelijk. Het is een neutrale plek waar vrijelijk informatie uitgewisseld kan worden. En een groot voordeel: niemand hoeft fysiek aanwezig te zijn in de rechtszaal. Overigens is Quiñones echt vooruitstrevend. Tijdens deze rechtszitting maakte ze gebruik van de snel populair geworden AI-tool ChatGPT. Ze gebruikt de tool om de aanwezigen uit te leggen wat de Metaverse is en wat avatars zijn. Daarnaast vroeg ze ChatGPT wat de beste methode is om de identiteit van de aanwezigen in de rechtszaal in de Metaverse te controleren.

In dit filmpje wordt dit getoond: https://www.weforum.org/videos/colombia-just-held-a-court-hearing-in-the-metaverse

Solliciteren in de Metaverse

Als je in de Metaverse een rechtszaak kunt houden, dan kun je er ook solliciteren. Zo bedacht uitzendorganisatie Unique al eerder. Zij lanceerde in december 2022 als eerste uitzendbureau ter wereld een vestiging in deze virtuele wereld: Uniqueverse. Unique sluit hierbij aan bij de wens van werkzoekenden die steeds vaker om niet-traditionele sollicitatiemogelijkheden vraagt. Door gebruik te maken van avatars maakt Uniqueverse ook nog eens onbevooroordeeld (anoniem) solliciteren mogelijk.

Tip! Lees ook: Een leven lang ontwikkelen in de uitzendbranche: Edith Reijs van Unique bewijst dat het kan 

Digitaal met een human touch

Mandy Stevens, algemeen directeur van Unique: “Wij kijken verder en bereiden ons voor op een nieuw tijdperk waarin wij digitaal solliciteren met een human touch naar een volgende fase brengen. Die volgende fase is de metaverse.” Stevens vervolgt: “Wij vinden het belangrijk om niet alleen te kijken naar het werkverleden van iemand. Het gaat veel meer om de persoon achter het cv. De metaverse, waarin een cv achterwege blijft, zorgt voor een diverser personeelsbestand. Anoniemer solliciteren dan met een avatar kan niet. Dat past bij de werkwijze van Unique.”

In dit filmpje wordt Uniqueverse geïntroduceerd:

https://youtu.be/oGCW0V6C_hs

Solliciteren in de Uniqueverse

De redactie van HRTechReview kreeg een demonstratie over Uniqueverse. “Het oogt visueel als een mix tussen Sim City en Avatar. Sollicitanten die een account aanmaken voor Uniqueverse kunnen eerst een avatar aanmaken. Een sportieve broek en sweater of toch liever iets netters. Blank of getint? In de virtuele wereld kun je zijn wie je wilt zijn en hoeft je avatar niet op jezelf te lijken.”

Bij het rondwandelen in de virtuele wereld krijg je als bezoeker (sollicitant) diverse vragen voorgeschoteld. Wouter Schils, die de demonstratie verzorgt: “Met behulp van de antwoorden die sollicitanten geven, wordt een profiel opgebouwd. Sollicitanten kunnen vervolgens zelf bepalen of ze dit profiel willen delen met recruiters.” Gesprekken met recruiters zijn privé, dan ga je met jouw avatar naar een aparte virtuele ruimte waar je met de avatar van de recruiter spreekt. Volgens Schils hebben enkele weken na de lancering reeds 450 mensen een account aangemaakt.

De virtuele vestiging van Unique in de Metaverse

Virtuele banenbeurs

Unique is nu alle mogelijkheden in deze virtuele wereld aan het verkennen. Zo gaat er een virtuele banenbeurs komen. Daar zal het niet bij blijven, want volgens experts heeft de Metaverse toekomst. Zo zou de Metaverse in 2040 een half miljard gebruikers tellen, aldus veel experts.

Zelf verkennen?

Zelf kun je ook al met metaverses aan de slag en deze verkennen. Meta, het moederbedrijf van Facebook, biedt Meta Horizon aan. Hierin kun je bijvoorbeeld vergaderen. Een vr-bril is niet nodig. Maar met bril heb je wel meer mogelijkheden.

>