Er zijn mensen die hun hele loopbaan al uitgestippeld hebben en precies weten wat ze daarvoor moeten doen. Maar er zijn nog veel meer die nog geen idee hebben wat ze precies willen bereiken en al helemáál niet hoe ze daar komen. Welke vaardigheden en competenties moet je ontwikkelen? Welke ervaringen, trainingen of opleidingen heb je nodig? Toch zullen ze allemaal een ontwikkeling doormaken. Het enige verschil is dat de een daar bewust keuzes in maakt, terwijl de ander het over zich heen laat komen. Kies ervoor om zélf de regie te nemen in jouw persoonlijke ontwikkeling, want dat brengt je veel verder.
Veel schoolverlaters denken dat ze het leren achter de rug hebben en dat ze al over alle benodigde kennis en vaardigheden beschikken. Maar niets is minder waar. Die kennis en vaardigheden zijn het startpunt, de basis, om gedurende de loopbaan uit te breiden. Ook is het nog maar de vraag hoeveel kennis 1) na een aantal jaar is blijven hangen en 2) nog up-to-date is. Dit noemen sommigen ook wel de halfwaardetijd van kennis. Niet te vergeten dat iemand die pas aan het begin van z’n carrière staat vijf, tien of twintig jaar later niet meer dezelfde persoon is als toen. Mensen blijven immers ook groeien in soft skills, zoals leidinggeven, samenwerken of managen, door ervaringen die ze op doen en keuzes die ze maken.
Toen ik zelf net de schoolbanken uit kwam rollen en begon aan mijn eerste baan, voelde ik me zó dom. Er was nog zo veel waar ik nog geen idee van had wat het inhield. Terwijl het wel in mijn vakgebied hoorde. Ik was natuurlijk niet voor niets aangenomen, maar dat gevoel had ik toen niet (gevalletje impostor syndrome). Binnen de organisatie vond niemand dat raar. Het is zelfs de standaard om te blijven leren door ervaringen op te doen en trainingen te volgen. Een paar collega’s zaten zelfs nog wel eens in ’s avonds op de bank artikelen te lezen en filmpjes te kijken, om een bepaalde skill te verbeteren of nieuwe kennis op te doen.
Je leven lang dezelfde functie uitvoeren bij hetzelfde bedrijf, wat jaren geleden heel normaal was, komt nu bijna niet meer voor. Functies veranderen of verdwijnen volledig, maar er komen ook weer nieuwe functies bij. Ontwikkeling gaat dus eigenlijk al vanzelf. Je moet wel, anders kan je niet bijblijven. Je kan persoonlijke ontwikkeling over je heen laten komen, het gewoon laten gebeuren. Maar je kan ook zelf de regie nemen, door je bewust te zijn wát je ontwikkelt en wáarom.
Als je je ontwikkelt, heeft dat niet alleen impact op jou als werknemer. Ook als privépersoon maak je een groei mee. Je ontwikkelt bepaalde vaardigheden of nieuwe interesses, waar je ook in andere aspecten van je leven profijt van hebt. Maar ontwikkeling gebeurt niet alleen door de dingen die je leert of ervaart op de werkvloer. Ook gebeurtenissen in je privéleven dwingen je soms om te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een verhuizing, een nieuwe relatie of juist een scheiding. Het is het samenspel tussen werk en privé, waardoor jij in staat bent om te ontwikkelen en te groeien.
Mede door de coronacrisis is er nog meer aandacht gekomen voor scholing en ontwikkeling. Het is daarom niet voor niets dat het thema een Leven Lang Ontwikkelen aan populariteit wint. Onder werkgevers dan. De meeste werknemers zijn echter nog niet bekend met deze term. Uit een onderzoekje is gebleken dat velen de toegevoegde waarde voor hun eigen functioneren (nog) niet zien. “In mijn branche loopt het niet zo’n vaart”, is een veelgehoord argument. En daar zit de crux. Want bijna iedere branche kent wel enige vorm van verandering. De een wellicht wat meer dan de ander, maar dat wil niet zeggen dat je voor altijd ‘veilig’ zit.
Ook zonder te werken aan persoonlijke ontwikkeling kan je loopbaanstappen maken. Je maakt bijvoorbeeld promotie tot manager, omdat je de beste bent in wat je doet. Maar er komt altijd een moment waarop je je grenzen tegenkomt en je merkt dat je de nieuwe functie niet aankan (het beruchte Peter Principe). Want een leidinggevende rol vraagt om meer dan alleen goed zijn in je vak. Het vraagt om managementvaardigheden als kunnen luisteren, feedback geven en niet te vergeten: leiding geven. Dit is alleen op te lossen door deze vaardigheden te ontwikkelen.
Probeer open te blijven staan voor nieuwe projecten en uitdagingen. Schuif jezelf naar voren, ook als het iets is wat je nog nooit hebt gedaan. Veel mensen hebben de neiging om zichzelf te begrenzen, door vooraf te denken dat ze het toch niet kunnen. Maar misschien ontdek je juist dat je er heel gelukkig van wordt. Er energie van krijgt. Advies van een collega: zorg dat je om de twee of drie jaar iets doet wat je horizon verbreedt, zoals een opleiding of training. Zoek proactief op wat bij jou past, wat jou interesseert, en ga ermee aan de slag! Je doet jezelf én je loopbaan er een groot plezier mee.