Nieuwe cao voor uitzendkrachten: belangrijke veranderingen en vooruitzichten

Marit van der Wal 28 mei 2024 3 min
Categorieën: Uitzend-cao, Uitzendbranche

Onlangs hebben vakbonden FNV, CNV Vakmensen, De Unie, en werkgeversorganisaties ABU en NBBU een principeakkoord bereikt voor de nieuwe cao voor uitzendkrachten. Deze cao, die loopt van 1 april 2024 tot 6 januari 2025, introduceert belangrijke veranderingen die aanzienlijke invloed zullen hebben op zowel werkgevers als uitzendkrachten. In dit nieuwsartikel geven we je een update over de belangrijkste wijzigingen, de vooruitzichten en wat voor invloed dit voor jou als uitzendprofessional heeft.

Belangrijkste wijzigingen in de nieuwe cao:

  • Eerder stoppen met werken voor bouwarbeiders: Uitzendkrachten in de bouw kunnen eerder stoppen met werken als zij drie jaar of minder voor de AOW-pensioendatum zitten en aan de voorwaarden van de regeling voldoen. Deze regeling geldt tot minstens 31 december 2025.
  • Aanpassingen ET-regeling: De uitruil van loon in verband met extraterritoriale kosten (ET-regeling) stijgt van 81% naar 100%, waardoor de volledige kosten vergoed kunnen worden zonder nadelige financiële gevolgen voor de uitzendkracht. Deze verandering gaat in op 1 januari 2025.
  • Nieuwe pensioenregeling in 2026: Per 2026 komt er een nieuwe pensioenregeling. De werkgever zal 15,9% premie betalen, terwijl uitzendkrachten 7,5% bijdragen. Dit wordt vastgelegd in de nieuwe cao.

Wil je meer weten over de pensioenregeling? Lees ook: akkoord over pensioenregeling uitzendkrachten

  • Transitievergoeding: Als het uitzendbureau of de opdrachtgever de uitzendovereenkomst beëindigt of niet verlengt, heeft de uitzendkracht recht op een transitievergoeding. De uitzendonderneming moet deze vergoeding binnen een maand na het einde van het dienstverband uitbetalen. Indien de uitzendonderneming dit niet tijdig doet, kan de uitzendkracht een verzoek tot uitbetaling indienen. Dit verzoek moet binnen een bepaalde termijn na afloop van de uitzendovereenkomst worden gedaan. De wettelijke termijn hiervoor is drie maanden, maar deze is nu verlengd tot twaalf maanden na de dag waarop de uitzendovereenkomst is beëindigd.

Veranderingen voor arbeidsmigranten:

Een jaar geleden meldde FNV dat de onderhandelingen over een nieuwe uitzend-cao waren vastgelopen, vooral vanwege meningsverschillen tussen de vakbonden en uitzendwerkgevers over de huisvesting van arbeidsmigranten. Nu zijn er echter afspraken gemaakt over dit onderwerp. De afspraken gaan in per 1 januari 2025.

  • Kosten voor huisvesting: Uitzendondernemingen kunnen kosten in rekening brengen bij uitzendkrachten voor het gebruik van huisvesting.
  • Prijs-kwaliteitssysteem: Om meer transparantie en kwaliteit van huisvesting te waarborgen, wordt er een prijs-kwaliteitssysteem (PKS) geïntroduceerd. Dit systeem gaat in op 1 januari 2025 en bepaalt de maximale kosten voor huisvesting.

Gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden

Naast deze wijzigingen hebben de cao-partijen afgesproken om de komende jaren samen te werken aan gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten, conform het MLT-advies van de SER uit 2021. Per 1 januari 2026 zal er ook een volledig vernieuwde en verbeterde pensioenregeling van kracht worden.

Uitbreiding inlenersbeloning

Met ingang van 1 juli 2024 hebben uitzendkrachten recht op alle toeslagen en kostenvergoedingen die reguliere werknemers ook bij de opdrachtgever ontvangen.

Implementatie en vooruitzichten

De nieuwe cao voor uitzendkrachten brengt diverse veranderingen met zich mee die invloed hebben op de bedrijfsvoering. Het is essentieel voor organisaties om deze veranderingen tijdig te implementeren en zich hierop voor te bereiden. Heb je hierover vragen? Neem dan gerust contact op met de relevante instanties.

Hoewel de nieuwe cao slechts een looptijd heeft van 1 april 2024 tot 6 januari 2025, markeert dit akkoord een belangrijke stap richting verdere onderhandelingen voor de cao van 2025. Deze vernieuwingen zijn het resultaat van intensieve onderhandelingen en weerspiegelen een gezamenlijke inzet voor betere arbeidsvoorwaarden en een gelijkwaardigere behandeling van uitzendkrachten in Nederland.

Voor meer informatie, bezoek de officiële website van de ABU

>