Onderzoek naar discriminatie op de arbeidsmarkt: van banensite tot werkvloer

Denise Brijan 26 januari 2021 2 min
Categorie: Grensoverschrijdend gedrag

Discriminatie op de arbeidsmarkt komt helaas op nog veel plekken voor. Dat blijkt ook weer uit een aantal recente onderzoeken van het afgelopen jaar. Zo kwam onder andere naar voren dat het heel gemakkelijk is om op banensites een discriminerende vacature te plaatsen, worden mensen met psychische problemen minder snel aangenomen en krijgen vertrouwenspersonen meer meldingen van racisme binnen.

Discriminatie op banensites

Het is erg gemakkelijk om een discriminerende vacature op een banensite te zetten. Dat is gebleken uit onderzoek in opdracht van de Inspectie SZW. Dit hebben ze uitgezocht door ‘mystery guests’ in te zetten. Deze plaatsten 201 vacatures op acht verschillende banensites. Hierin vroegen ze bijvoorbeeld om ‘iemand van Nederlandse komaf’ of ‘een collega van maximaal 30 jaar’. Bij meer dan driekwart van de banensites bleef deze discriminerende vacature 48 uur staan. Er is dus weinig controle op de inhoud van vacatures. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat je op twee vacaturesites kon filteren op nationaliteit en leeftijd.

Lees ook: Opstellen van een niet-discriminerende, inclusieve vacaturetekst: waarop moet je letten?

discriminatie arbeidsmarkt

Minder snel aangenomen bij psychische problemen

Ook al is zo’n 75 procent van de werknemers in Nederland open naar z’n werkgever over psychische problemen, er hangt toch een stigma aan. Veel managers zijn bang dat het een negatief effect heeft op de sfeer of dat de werknemer z’n taken niet goed aankan. Uit recent onderzoek blijkt ook dat managers terughoudend zijn om werknemers met bijvoorbeeld depressie, burn-out-, angst- of stressklachten aan te nemen. Een op de drie managers biedt een sollicitant zelfs geen baan aan als de problemen al zijn opgelost. Hoe komt dat? Een mogelijke verklaring is dat er een gebrek aan kennis is op dit gebied bij leidinggevenden. Managers lopen er vaak tegenaan dat ze niet weten hoe ze iemand met deze problemen kunnen helpen. Of hoe ze er überhaupt mee om moeten gaan.

Op de werkvloer

Ook op de werkvloer komt discriminatie nog te vaak voor. Bij een op de drie vertrouwenspersonen kwam dit jaar een melding over racisme op de werkvloer binnen. De meeste meldingen gingen over een collega (41 procent) of leidinggevende (37 procent). Vertrouwenspersonen zien dat er de laatste jaren meer mensen de stap durven te nemen om naar de vertrouwenspersoon te stappen. Maar ze denken ook dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Wat vertrouwenspersonen vooral zien is dat medewerkers worden uitgescholden of buitengesloten van bijvoorbeeld een bedrijfsfeest of opleiding.

Er vindt dus nog te gemakkelijk discriminatie plaats op de arbeidsmarkt. Daarom is er een nieuwe wet in de maak, om strenger op te treden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt. Zelf aan de slag om discriminatie te voorkomen? Volg dan de e-learning Omgaan met discriminatie op de werkvloer.

>