Openheid over salarisindicatie in vacatures zorgt voor 51 procent meer respons

Mandy Bakker 26 september 2024 3 min
Categorieën: Arbeidsmarkt, Recruitment

Nog altijd is transparantie over het salaris in vacatureteksten niet vanzelfsprekend. Veel werkgevers lopen daarin kansen mis als het gaat om het aantrekken van potentieel talent. Terwijl een groot aantal werkzoekenden het juist belangrijk vindt om te weten waar ze financieel aan toe zijn. Uit recent onderzoek van de Nationale Vacaturebank blijkt dat het noemen van het salaris bijdraagt aan 51 procent meer respons. Hoog tijd om de feiten en cijfers eens onder de loep te nemen. 

Feiten en cijfers

Wist je dat een vacature met een duidelijke salarisindicatie 51 procent meer kandidaten aantrekt? En niet alleen meer, maar het zorgt ook voor kwalitatief betere kandidaten. Zo blijkt uit een recente enquête en onderzoek van de Nationale Vacaturebank. Zo maakt een kleine aanpassing in de vacature al een groot verschil. In dit onderzoek zijn ruim 360.000 verschillende vacatures meegenomen uit het jaar 2022-2023.

Het belang van loontransparantie wordt nog eens bevestigd door de cijfers. Van de werkzoekenden geeft 83 procent aan dat het salaris een doorslaggevende factor is bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Sterker nog, voor 43 procent is het zelfs de belangrijkste reden om voor een baan te kiezen! Vooral jongeren vinden, naast een goede werk-privébalans en een fijne werkcultuur, open- en eerlijkheid rondom het salaris belangrijk. 

Lees ook: Interessante inzichten voor het werven van Generatie Z

Redenen vanuit werkgevers om geen salaris te delen

Waarom zie je nog vaak vage termen als ‘marktconform’ of een ‘passend salaris’? Uit eerder onderzoek van Indeed blijkt dat daar een aantal redenen voor zijn. Hieronder zetten we de veelvoorkomende redenen op een rij.

1. Salaris is nog onbekend bij plaatsing

    Zo geeft 46 procent van de werkgevers aan dat het salaris nog niet bekend is op het moment dat de vacature wordt geplaatst. 

    2. Bang voor wat de concurrent biedt

    Verder zet 22 procent geen salarisindicatie in vacatures, omdat ze bang zijn dat de concurrent dan een hoger salaris aanbiedt. 

    3. Denkt dat openheid over het salaris de kans op een sollicitatie verkleint

    En een deel, zo’n 15 procent, vreest dat openheid over het salaris het aantal sollicitaties juist verkleint. De angst om sollicitanten te verliezen is echter geheel onterecht, want openheid over het salaris draagt juist bij aan meer sollicitanten. 

    Uit eerdere cijfers blijkt dat deze redenenen onnodig zijn en het juist de kans op een goede kandidaat sterk verkleint. Ook is het voor beide partijen vervelend wanneer je er na één of twee gesprekken achterkomt dat het salaris niet matcht met wat je voor ogen had. Voorkom onnodige teleurstellingen en wees transparant over het salaris. 

    De voordelen van loontransparantie

    Naast het aantrekken van meer kandidaten, heeft het vermelden van een salarisindicatie nog andere voordelen. Het maakt het sollicitatieproces efficiënter en eerlijker. Werkzoekenden weten meteen waar ze aan toe zijn, en werkgevers trekken kandidaten aan die realistische verwachtingen hebben. Dit voorkomt onnodige gesprekken die uiteindelijk stuklopen op een verschil in salarisverwachtingen.

    Het is dan ook niet verrassend dat bij moeilijk invulbare functies steeds vaker een salarisindicatie wordt vermeld. Uitzendorganisaties en bedrijven zien in dat openheid over loon een effectief middel is om de juiste mensen aan te trekken.

    Europese aandacht voor loontransparantie

    De discussie over salarisopenheid beperkt zich niet tot Nederland. Ook op Europees niveau wordt de roep om loontransparantie steeds luider. De Europese Unie werkt aan wetgeving die ervoor moet zorgen dat werknemers beter inzicht krijgen in de salarissen binnen bedrijven. Transparantie zorgt namelijk niet alleen voor meer respons op vacatures, maar draagt ook bij aan gelijke beloning en het verminderen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Volgens deze regels moeten werkgevers open zijn over het startsalaris of loonschaal als salarisindicatie in de vacaturetekst of voorafgaand aan het sollicitatiegesprek. Zover is het in Nederland dus nog niet, maar we adviseren wel om hier rekening mee te houden. Meer hierover lees je op de site van de Europese Raad.

    Transparantie in vacatureteksten loont

    Het is duidelijk, transparantie over salaris is geen overbodige luxe, maar een essentieel onderdeel van een goede vacaturetekst. Door openheid te geven over de salarisindicatie, trek je niet alleen meer, maar ook beter gekwalificeerde kandidaten aan. Dit leidt tot een effectiever en efficiënter wervingsproces.

    Wil je zelf aan de slag met een verrassende vacaturetekst? Lees dan dit artikel met tien tips voor een verrassende vacaturetekst. En wees daarin transparant over het salaris, want daar liggen kansen. 

    Veel succes met de recruitmentinspanningen!

    >