Uitzendkrachten hebben vaak vragen over verlof. Intercedenten gaan het dan vaak, vanuit een soort automatisme, over het aantal vakantiedagen hebben. Maar, daar gaat het helemaal niet over. Het gaat bijvoorbeeld wel over de Wet Arbeid en Zorg en de verlofvormen die daarin opgenomen zijn, zoals zwangerschaps- en bevallingsverlof. Of verlofvormen die in een cao zijn opgenomen. Bijvoorbeeld je broer gaat trouwen en daar krijg je dan verlof voor.
In deze podcast gaan Fleur en Sophie in op de verschillende verlofvormen: betaald, onbetaald en met uitkering. Luister de postcast (9 minuten) of lees verder voor een impressie van hetgeen in de podcast besproken wordt.
Beluister de podcast (9 minuten) ‘Verlof opnemen’
Tip: beluister ook onze podcasts op SoundCloud.
Het geboorteverlof is een verlofvorm met behoud van loon. Het geboorteverlof is het verlof waar je partner recht op heeft als je bevallen bent. Het partnerverlof, waar Nederland internationaal gezien erg mee achterliep, is uitgebreid. Per 1 januari 2019 was dit al uitgebreid naar vijf dagen betaald verlof voor fulltime werknemers. Deze dagen moeten binnen vier weken na de bevalling worden opgenomen, maar dit mag wel naar eigen inzicht worden ingevuld. Daarbij komt sinds 1 juli 2020 het recht om maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof op te nemen. Je krijgt dan 70 procent van je dagloon doorbetaald.
Ben je uitzendkracht dan heb je sowieso recht op geboorteverlof. Sophie legt in deze podcast uit hoe dat zit: “Stel je hebt een uitzendkracht met uitzendbeding, dan bouwt deze reserveringen op over ieder gewerkt uur. Als deze uitzendkracht dan een bepaalde verlofvorm op wil nemen, dan kijk je in het systeem in zijn potje met reserveringen. Zit daarin maar een halve dag, dan kan slechts een halve dag opgenomen worden. Bij geboorteverlof is dat anders. Deze moet, volgens de cao, altijd uitgekeerd worden. Voor uitzenders is dit dus wel even oppassen, want het kost immers geld.”
Je hebt ook een verlofvorm met een uitkering. Zwangerschaps- en bevallingsverlof valt daar onder. Je vult samen met je werkgever een zwangerschapsverklaring in en op het moment dat je daadwerkelijk met verlof gaat, krijg je vanuit UWV of via je werkgever een uitkering van 100% van je loon.
Op deze uitkering heb je minimaal 16 weken recht, zo benadrukt Sophie in de podcast. “Het zwangerschaps- en bevallingsverlof bestaat uit een gedeelte dat je opneemt voor je bevaldatum en je hebt een periode na de datum dat je bevalt. Als vrouw kun je voor de verwachte bevaldatum (en dat is geen exacte wetenschap weet Sophie uit eigen ervaring) kiezen voor vier, vijf of zes weken verlof. Je totale verlof is minimaal 16 weken, dus kies je automatisch voor na de bevalling voor 10, 11 of 12 weken verlof. Stel nu, voor 4 weken kiest en dat je twee weken eerder bevalt dan je geplande bevaldatum, dan krijg je daarna gewoon nog 14 weken. Beval je een week later dan de geplande bevaldatum, dan krijg je deze week er zelfs bij, en heb je dus mazzel.”
Je hebt ook nog verlofvormen die onbetaald zijn. Een voorbeeld hiervan is het langdurend zorgverlof. Stel je moet langdurend zorgen voor een ziek kind of een zieke ouder, dan heb je de mogelijkheid om 6 keer het aantal werkuren per week, binnen 12 maanden, op te nemen. Dit is onbetaald. Je behoud wel je contract, maar je krijgt geen loon.
In het verleden was ouderschapsverlof onbetaald. Echter, sinds 2 augustus 2022 is dit verlof betaald. Je kunt met behoud van 70 procent van je dagloon 9 weken ouderschapsverlof opnemen. Dit moet je wel in het eerste levensjaar van je kind opnemen. Sophie: “Zo kan wel mooi de band tussen ouder(s) en kind versterkt worden!”