Een vacature invullen is zo veel meer dan cv’s beoordelen en LinkedIn bekijken. De beste recruiters maken het verschil met hun soft skills: de subtiele, maar krachtige vaardigheden die zorgen voor echte verbinding, vertrouwen en de perfecte match. Maar hoe herken je die skills bij jezelf – en hoe kun je deze verder ontwikkelen? Onze blog zoomt in op welke soft skills jou helpen om écht impact te maken als recruiter.
Soft skills, oftewel persoonlijke vaardigheden zijn cruciaal voor succes in recruitment. Hierbij moet je denken aan eigenschappen als communicatie, teamwork, problemen oplossen en emotionele intelligentie. Hoewel deze vaardigheden niet makkelijk gemeten worden, zijn ze wel heel belangrijk. Hier zijn twee hoofdredenen voor:
1. Soft skills maken medewerkers toekomstbestendig
Door de snelle ontwikkelingen op technologisch gebied, raken technische (hard) skills sneller achterhaald. De kennis die je op een bepaald gebied hebt opgedaan is daardoor sneller verouderd. Soft skills daarentegen, blijven altijd relevant.
2. Hard skills zijn niet compleet zonder soft skills
Hard skills helpen je om taken inhoudelijk goed uit te voeren. Maar zonder duidelijke communicatie en soepele samenwerking kan het proces alsnog moeizaam verlopen. Om goed samen te werken hebben organisaties mensen nodig die communicatief vaardig zijn.
Sterke communicatieve vaardigheden
Als recruiter ben je vaak het gezicht van het bedrijf voor kandidaten, en de verbinding tussen de hiring manager en kandidaten. Het is belangrijk dat je duidelijk en effectief communiceert. Een goede recruiter is communicatief sterk in zowel verbale als schriftelijke communicatie.
Goede luistervaardigheden
Er is een groot verschil tussen aanhoren wat de kandidaat je vertelt, en écht luisteren. Door echt te luisteren en de juiste vragen te stellen, krijg je waardevolle inzichten die je helpen om de beste en meest duurzame match te maken.
Tip: bekijk onze training interviewtechnieken
Empathie
Solliciteren is voor veel mensen een spannend proces. Door begrip te tonen voor de emoties en onzekerheden van kandidaten, bouw je een vertrouwensband op met de kandidaat.
Natuurlijke nieuwsgierigheid
Een goede recruiter kijkt verder dan het cv en wil de persoon er achter leren kennen. Door veel vragen te stellen, leer je de kandidaat echt kennen, en kan je beter bepalen of iemand een goede match is voor de functie. Ook kan nieuwsgierigheid helpen om nieuwe wervingsmethoden te ontdekken, waardoor je toegang kan krijgen tot nieuwe kandidatenpools.
Sterke netwerkvaardigheden
Netwerken en het opbouwen van relaties is een essentieel onderdeel van recruitment. Een sterk netwerk draait niet alleen om het verzamelen van contacten, maar vooral om het versterken en onderhouden van relaties. Door interesse te tonen en waardevolle connecties te leggen bouw je vertrouwen op en vergroot je je bereik. Door het investeren in langdurige relaties met zowel kandidaten als opdrachtgevers krijg je sneller toegang tot potentiële kandidaten en helpt het je om aanbevelingen te krijgen. Zo kun je nog sneller de perfecte match maken.
Geduld
Werving kan een langdurig en intensief proces zijn. Soms moet je meerdere sollicitatierondes houden, en kan het zijn dat het erg lastig blijkt om de juiste persoon te vinden. Een succesvolle recruiter ziet elke uitdaging als een kans en blijft gefocust op het vinden van de juiste kandidaat.
Het ontwikkelen en aanscherpen van je soft skills is absoluut een must! Ze verbeteren niet alleen de omgang met je collega’s en kandidaten, maar zijn ook van grote waarde voor je carrièreontwikkeling.
Er zijn verschillende manieren om aan je soft skills te werken. Denk bijvoorbeeld aan het volgen van workshops en trainingen. Vraag ook actief feedback aan anderen. Zo ontdek je welke vaardigheden je verder kunt ontwikkelen. En als laatste: oefening baart kunst! Pas je soft skills dagelijks toe in gesprekken en samenwerkingen. Hoe vaker je oefent, hoe natuurlijker ze worden.