Remote werken is allang geen populair ‘buzz-woord’ meer. Vele medewerkers werken deels thuis en in sommige sectoren werken ze zelfs volledig thuis. Ze gaan hoogstens een enkele keer naar kantoor voor een meeting of bedrijfsfeest. Waar het voorheen ‘normaal’ was dat je als medewerker alle dagen op kantoor werkte, kwam daar tijdens de coronapandemie razendsnel verandering in. Daarna werd (gedeeltelijk) thuiswerken steeds meer de norm. Maar hoe staat het er nu voor? Is thuiswerken nog steeds zo populair? En waarom juist wel of niet? In dit artikel lees je alles over de meest actuele stand van zaken.
In steeds meer organisaties zie je flexplekken waar wekelijks verschillende collega’s zitten of zie je op bepaalde dagen bijna niemand op kantoor. En dat heeft niks met vakanties te maken, maar met mensen die graag vanuit huis werken. Een goede werk-privébalans is ontzettend belangrijk. Veelvoorkomende argumenten om – deels – thuis of juist op kantoor te werken zijn:
In een moderne tijd krijg je vast de indruk dat traditionele kantoren overbodig zijn. Dat is niet het geval. Uit recent onderzoek van Capterra blijkt dat 80% van de thuiswerkers ook één of meerdere dagen naar kantoor komt. Verder is er een kleinere groep van 20% die volledig remote werkt. Zo komt 1 op de 5 thuiswerkers dus nooit op kantoor. Maar dat wil niet zeggen dat ze dat niet willen. Gevraagd naar de voorkeuren zegt slechts 5% van de ondervraagden dat ze het liefst 100% op afstand willen werken.
De meerderheid van 64% geeft de voorkeur aan maximaal 2 tot 3 dagen per week op kantoor. Volledig terug naar kantoor is voor de overgrote meerderheid op dit moment geen uitkomst. Slechts 6% van de ondervraagden heeft die voorkeur.
Op dinsdag en donderdag gaan de meeste medewerkers naar kantoor. Dat merk je dan ook aan de drukte op de wegen. Ondanks dat je op de andere dagen soms zelfs lege kantoren ziet, betekent dit niet dat werkgevers hun medewerkers liever niet op kantoor zien.
Want volgens onderzoek van LinkedIn blijkt zelfs dat 70% van alle Nederlandse werkgevers hun medewerkers vaker op kantoor willen krijgen. Werkgevers willen het thuiswerken beperken wegens vrees voor een lagere betrokkenheid met de organisatie en een gebrek aan sociaal contact. Daarentegen hebben werkzoekenden juist de behoefte in flexibiliteit van de werkgever.
Tip! Lees ook: Het belang van het opbouwen van weak ties tijdens de onboardingfase
En uit een recent artikel uit de Volkskrant blijkt dat de videovergaderdienst Zoom haar personeel ook oproept om (weer) meer naar kantoor te komen. Opmerkelijk is dat juist Zoom nu ook pleit voor een betere mix van thuiswerken en op locatie in de vorm van hybride werken. Want als online communicatiedienst staat Zoom bekend om het gemak van gesprekken voeren op afstand. De organisatie geeft toe dat het soms ook fijn en makkelijk is om op kantoor de (sociale) contacten onderling te onderhouden.
Hybride werken houdt dus in dat medewerkers deels thuis en op kantoor werken. Volgens recent onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, uitgevoerd door onderzoeksbureau TNO, blijkt dat daar juist veel voordelen aan kleven.
Zo beoordeelden de ondervraagden hun werkprestaties bij het thuiswerken en werken op kantoor. Opvallend is dat medewerkers op thuiswerkdagen meer focus hebben en zich productiever voelen, dan wanneer ze op kantoor werken. Daarnaast ervaarden ze meer autonomie en dat ze meer grip op hun werk hadden.
Bij de dagen waarop ze naar kantoor gingen werd voornamelijk een betere verbondenheid en samenwerking met collega’s ervaren. Wat betreft het werkplezier en eventuele stressfactoren zien ze geen verschil qua werklocatie. Veel werknemers werken dus graag hybride. Voor werkgevers en werknemers heeft onderzoeksbureau TNO in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom een handige toolbox gemaakt. Dit biedt informatie en hulpmiddelen om deze manier van werken te stimuleren.
En nu luidt de vraag: wat is beter voor de werkgever en hun werknemers? Volledig remote werken, hybride werken of volledig op kantoor?
Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden kan de wens om op kantoor of thuis te werken verschillen. Ook is het niet in alle sectoren haalbaar om – deels – thuis te werken. Wel blijkt uit recente onderzoeken dat de meerderheid van medewerkers graag de optie wil om thuis te werken voor o.a. een betere werk-privébalans. Slechts 16% zou solliciteren op een baan met als harde eis om volledig op kantoor te werken. Dit schrikt dus veel potentiële kandidaten af.
Leestip! 8 redenen waarom medewerkers vertrekken binnen de uitzendbranche en hoe jij dit voorkomt
Kortom, de mix van het hybride werken is nog steeds populair.