De uitzendbranche is een branche met veel doorgroeimogelijkheden. Bijvoorbeeld van intercedent naar vestigingsmanager. Anne van Reeuwijk-Torn, HR-manager bij uitzendbureau WerkTalent, is met haar team verantwoordelijk voor de ontwikkeling van medewerkers. Want dat is bij WerkTalent erg belangrijk. Anne geeft in dit artikel een kijkje in de keuken. Ter lering én inspiratie. Hoe pakken zij ontwikkeling aan?
Anne Torn is zelf al negen jaar werkzaam bij WerkTalent. Ze begon onderaan de ladder als stagiaire, haalde haar SEU-diploma en hbo-diploma HRM, en heeft zich opgeklommen tot HR-manager. “Medewerkers blijven lang in dienst bij WerkTalent. Dat komt door de uitdagende functies, groeiambitie, de sfeer binnen de organisatie en de talentontwikkeling die wij bieden. Dat laatste is een heel belangrijke pijler. Onze medewerkers vinden ontwikkeling erg belangrijk en wij ook. Door continu aan talentontwikkeling te werken blijven wij onze medewerkers uitdagen en halen zij het beste uit hun vak. Wij maken werk van jouw talent!”
Ontwikkeling is essentieel in de uitzendbranche. Want als je je kennis en kunde niet bijhoudt, loop je achter. Daarom heeft WerkTalent een eigen academy opgericht, waarin allerlei trainingen te volgen zijn. “De afgelopen jaren hebben we veel aandacht besteed aan Learning & Development. We werken nu eenmaal in een dynamische branche, waar technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen en wet- en regelgeving vaak verandert. Ook de arbeidsmarkt is continu in beweging. Daarom vinden we het belangrijk dat onze medewerkers in staat zijn mee te gaan in die veranderingen. Want als je dat niet doet, doe je over een aantal jaren niet meer mee.”
Ontwikkeling is dus erg belangrijk bij WerkTalent. Maar op welke manieren kunnen medewerkers zich dan binnen de organisatie ontwikkelen? “Als je nieuw bij ons aan de slag gaat als intercedent, zorgen we ervoor dat je meteen in je rol groeit en zo snel tot successen komt. We gaan dus vanaf het moment dat ze binnenkomen direct aan de slag met de ontwikkeling van onze medewerkers. Daarnaast heeft iedereen een jaarplangesprek. Daarin bespreken we niet alleen persoonlijke doelstellingen op input en output, zoals het aantal kandidaten dat je voorstelt en gemiddelde marge die je scoort, maar juist ook het stukje persoonlijke ontwikkeling. Als bijvoorbeeld de basiskennis er is, gaan we inzetten om deze te verdiepen, maar focussen we ook op competentieontwikkeling. We kijken dan zowel naar harde als zachte competenties. De ontwikkeldoelstelling is op deze manier heel persoonsgericht. Samen kijken we hoe we dat gaan realiseren. Bijvoorbeeld met een training, opleiding, coaching on the job, of een dag meelopen op een andere vestiging.”
Medewerkers hebben zelf een grote inbreng in hun ontwikkeling, vertelt Anne. “Voor we het jaarplangesprek aangaan, vragen we aan de werknemer of ze het formulier invullen, waarin ze aangeven welke doelstellingen ze willen behalen en onderdelen waarop ze zelf willen ontwikkelen. Dat is het uitgangspunt. Ik ben van mening dat de leerbehoefte het grootste is als het uit jezelf komt. Als je zelf de regie pakt en nadenkt over jouw ontwikkeling, kom je veel eerder bij het gewenste resultaat. Zo gaf mijn collega Ilse na het volgen van de opleiding Vestigingsmanagement aan dat ze theoretische verdieping erbij wilde. Dat vond ze in de opleiding Middle Management Arbeidsmarkt bij artra. Haar leidinggevende heeft diezelfde opleiding gevolgd en heeft daar veel baat bij gehad. Het post hbo-diploma dat je krijgt is natuurlijk toch dat beetje extra. En dat is ook weer een verrijking voor je cv.”
Ilse spraken we al eerder over het post-hbo-programma Bedrijfskunde & Management. Lees hier wat haar ervaringen zijn met deze opleiding: Groeien als manager? Deze deelnemers gingen je voor
Hoe ziet deze strategie er in praktijk uit? Anne legt uit: “Als iemand de ambitie uitspreekt om een vestiging te willen leiden en Business Partner te willen worden, conform het Business Partner-model van WerkTalent, gaan we in gesprek met zijn of haar leidinggevende. Dan denken we meteen na over hoe we die persoon op dat punt krijgen: welke kennis en vaardigheden heeft hij of zij nog nodig? Vaak komen we uit bij de opleiding Vestigingsmanagement bij artra, omdat je bij deze opleiding je kennis en kunde direct in je eigen praktijk toepassen. En daar krijg je meteen feedback op van de trainer. De combinatie van rollenspellen, intervisie en praktijkgerichtheid is voor de doelgroep een fijne combinatie. Onderwerpen die bijvoorbeeld aan bod komen en die belangrijk zijn voor de functie zijn; gesprekstechnieken, inspirerend en commercieel leiderschap, sales en marktbewerking.”
“Kwaliteit vind ik erg belangrijk bij het kiezen van een passende opleiding. Maar er spelen meer facetten mee voor het besluit. Wij werken bijvoorbeeld al zo lang samen met artra, dat we weten wat de toegevoegde waarde is van hun trainingen. Ik kan ook goed sparren hierover met Dominique, de accountmanager. Soms laten we een medewerker meedoen met een pilot. We toetsen of die training bevalt en of we de uiteindelijke versie kunnen inzetten. Ook luister ik naar ervaringen van collega’s die ergens een training hebben gevolgd. Dan kan ik toetsen of we die training vaker in kunnen zetten. Wat ik bijvoorbeeld als feedback heb gekregen van een collega die de opleiding Vestigingsmanagement volgde, is dat ze veel inzicht in zichzelf heeft gekregen en hoe ze deze kennis inzet om anderen te coachen.”
Ontwikkeling zorgt niet alleen voor meer kennis en vaardigheden: je krijgt er ook meer plezier in je werk van. “Hoe kom je tot succes en krijg je plezier in je werk? Wij denken dat ontwikkeling daar een grote rol in speelt. Het aankomende jaar gaan we dat nog verder ontwikkelen. Van samen successen maken krijg je nog meer plezier in je werk. Daarnaast past het vieren van successen echt bij WerkTalent. Want WerkTalent is meer dan alleen werk. Ik vind het mooi om daar onderdeel van uit te maken.”
Jouw medewerkers ook door laten groeien binnen de organisatie? Er zijn meerdere loopbaanpaden mogelijk, die artra faciliteert. Zo ook de stap naar vestigingsmanagement. Ook iets voor jou?
Lees ook: Martin Lakerveld (ActiefWerkt!): “Mensen blijven langer bij je als je ze laat ontwikkelen”