Vermelden van salaris in vacaturetekst zorgt voor 45% meer sollicitanten

Mandy Bakker 27 januari 2023 3 min
Categorieën: Arbeidsmarkt, Recruitment

Openheid over het salaris in vacatureteksten is nog niet vanzelfsprekend. Veel werkgevers lopen nog kansen mis als het gaat om het aantrekken van potentiële kandidaten.

Volgens recent onderzoek van Indeed blijkt dat het vermelden van een salarisindicatie in vacatures voor 45% meer sollicitaties zorgt. Het loont dus om dit wél te vermelden. Toch neemt 52% van de Nederlandse werkgevers nog niet of nauwelijks een salarisvermelding mee in de vacaturetekst (volgens cijfers van Jobdigger stond in 43% van de vacatures iets over het salaris). Waarom gebruiken we nog vage woorden als ‘marktconform’, ‘passend’ of ‘concurrerend’ salaris?

Wat houdt werkgevers tegen bij salarisvermelding?

Vacaturewebsite Indeed deed eind 2022 in aanloop van ‘Equal Pay Day’ onderzoek naar de transparantie in salarissen binnen Nederland. Aan dit onderzoek deden 500 Nederlandse werkgevers mee. Daaruit blijkt dat iets meer dan de helft van de werkgevers nog geen salarisindicatie noemt in vacatures.

Wat zijn redenen vanuit werkgevers om het salaris niet te delen? Zo geeft 46% van de werkgevers aan dat het salaris nog niet bekend is op het moment dat de vacature wordt geplaatst. Verder zet 22% geen salarisindicatie in vacatures, omdat ze bang zijn dat de concurrent dan een hoger salaris aanbiedt. En een deel, zo’n 15%, vreest dat openheid over het salaris het aantal sollicitaties juist verkleint. De angst om sollicitanten te verliezen is echter geheel onterecht, want openheid over het salaris draagt juist bij aan meer sollicitanten.

Verkleinen van de loonkloof

Daarnaast zorgt openheid in salarissen voor meer voordelen. ‘Het helpt de loonkloof tussen mannen en vrouwen te verkleinen. En leidt tot meer werkgeluk en grotere werknemerstevredenheid’, vertelt Kelly Oude Veldhuis van Indeed. Ook in Nederland bestaat nog een loonkloof op basis van geslacht in dezelfde functies. Gemiddeld ligt de loonkloof tussen mannen en vrouwen binnen de EU op 13%. Dat betekent dat vrouwen per uur gemiddeld 13% minder verdienen dan mannen in een soortgelijke functie. Nederland stak daar in 2020 zelfs nog een stukje bovenuit met 14,2%.

Bron: Raad van de EU, infographic Eurostat

Europese richtlijn voor loontransparantie

Om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten en loondiscriminatie weg te werken stelde de Europese Commissie in maart 2021 een plan op om bedrijven te verplichten tot meer loontransparantie. In december 2022 kwam daar vanuit de Raad van EU en het Europees Parlement een overeenstemming over enkele maatregelen.

  • Werkgevers krijgen het recht om een verzoek tot loontransparantie in te dienen, voor collega’s in dezelfde functie.
  • Werknemers krijgen meer mogelijkheden om ongelijke lonen aan te vechten. De bewijslast ligt bij de werkgever.
  • Bedrijven met meer dan 100 medewerkers krijgen een rapportageplicht.
  • Werkgevers moeten sollicitanten van tevoren informeren over het salaris. Hierin wordt (nog) niet specifiek genoemd dat dit in de vacaturetekst moet staan.

Loontransparantie moet werknemers inzicht geven in het loon van mannen en vrouwen in een gelijke functie. Daarmee wordt het makkelijker om loondiscriminatie op grond van geslacht op te sporen. De richtlijn ligt nog bij het Europees Parlement en wordt daarna omgezet in de nationale wetgeving.

Salaris in vacaturetekst verplicht?

Nu is het in Nederland dus nog niet verplicht, maar wel goed om daar alvast rekening mee te houden. In New York City (NYC) is het vermelden van een salarisindicatie wel verplicht in vacatureteksten. Uit de statistieken blijkt dat openheid in salarissen tot meerdere voordelen leidt. Laat dus geen kansen liggen bij het schrijven van jouw vacatureteksten.

Lees ook: In 10 stappen naar een verrassende vacaturetekst, die wél opvalt

>