Vijf tips om handig gebruik te maken van scholingssubsidies

12 januari 2022 3 min
Categorieën: Subsidie, Opleiding & Ontwikkeling

Natuurlijk wil je dat je medewerkers zich ontwikkelen. Dat ze aan de slag gaan met training en opleiding. Het mooie is, dat hoef je als werkgever niet allemaal zelf te betalen. Er zijn diverse subsidies beschikbaar voor scholing van medewerkers.  Maar met welke zaken moet je dan rekening houden? We hebben vijf tips op een rij gezet. Deze richten zich op de scholingssubsidies, SLIM-subsidie, MKB Idee, NL leert door en STAP-budget.

  1. Maak loopbaanplannen

MKB-uitzendorganisaties kunnen de SLIM-subsidie gebruiken bij het inventariseren van scholings- en opleidingsbehoeften in hun onderneming. Of voor het geven van loopbaanadviezen aan medewerkers. Je kunt de SLIM-subsidie bijvoorbeeld inzetten voor het inschakelen van een externe adviseur om het bedrijf door te lichten en het maken van een toekomstgericht opleidings- en ontwikkelplan. Daarnaast kan je een medewerker met hulp van een loopbaanadviseur een loopbaan- of ontwikkeladvies laten maken. Dat stimuleert werknemers om actief bezig te zijn met hun toekomst. Het helpt jouw bedrijf ook weer bij het vitaal en productief houden van medewerkers.

  1. Zet een leerrijke werkomgeving op en voer ontwikkelgesprekken in

Je kunt met de SLIM-subsidie een zogenaamde leerrijke werkomgeving opzetten. Dat is een omgeving waar medewerkers op een laagdrempelige manier nieuwe vaardigheden kunnen opdoen. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om het (laten) ontwikkelen van een e-learning programma, het opzetten en implementeren van een kennis- en leerportaal of de introductie van leerambassadeurs. Daarnaast kan je de SLIM-subsidie ook gebruiken voor het invoeren van een periodiek ontwikkelgesprek. Dat kan bijvoorbeeld door het inschakelen van een externe adviseur die adviseert hoe je zo’n ontwikkelgesprek het beste kan organiseren in je bedrijf.

  1. Onderzoek waar opleidingswinst mogelijk is en zorg voor interne coaches

De subsidieregeling MKB Idee is bestemd voor projecten van mkb-uitzenders die knelpunten oplossen bij het investeren in scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie inzetten om met de medewerkers een gedetailleerd overzicht van alle dagelijkse werkzaamheden te maken. Bepaal waar opleidingswinst mogelijk is. In het verlengde daarvan kan je MKB Idee gebruiken om ervaren medewerkers op te leiden tot opleider of coach. Denk aan het leren van zachte vaardigheden, zoals motiveren, gesprekken voeren en samenwerken.

Lees ook: Hoe ook kleinere uitzendorganisaties hun medewerkers kunnen opleiden en ontwikkelen

  1. Stem NL leert door en STAP af op je scholingsbeleid

Stem je scholingsbeleid af op de subsidieregelingen NL leert door en STAP-budget. Bij deze subsidieregelingen mag iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt kosteloos scholing volgen (NL leert door) of een scholingsbudget (STAP, vanaf 1 maart 2022) aanvragen. Dit kan zonder tussenkomst van een werkgever. Als werkgever kun je natuurlijk wel je medewerkers stimuleren om deze subsidie(s) aan te vragen. Voor het STAP-budget zijn jaarlijks 6 aanvraagperiodes. Herinner je werknemers er dus steeds aan als er weer een aanvraagronde voor het STAP-budget van start gaat.

Tip: Alles over inschrijven met STAP-budget vanaf 1 maart 2022 vind je op deze pagina.

  1. Weet relevante informatie over subsidies en scholingsmogelijkheden te vinden

Om gebruik te maken van subsidiemogelijkheden moet je natuurlijk op de hoogte zijn van praktische zaken. Zoals, wanneer kom je in aanmerking voor een subsidie? Welke trainingen en opleidingen komen in aanmerking voor subsidie? Hoe vraag ik subsidie aan? Het is dus raadzaam om de belangrijkste bronnen op dit gebied in de gaten te houden. Voor de subsidieregeling NL leert door is op de site rijksoverheid.nl veel relevante informatie gepubliceerd. Opleidingen en trainingen die in aanmerking komen voor deze subsidie kun je vinden op de site Hoe werkt Nederland?

Ook voor informatie over het STAP-budget kun je terecht op rijksoverheid.nl. Trainingen en opleidingen die voor subsidie in aanmerking komen worden gepubliceerd in het scholingsregister (als NRTO-lid en aanbieder van arbeidsmarktrelevante opleidingen staan alle trainingen en opleidingen van artra in dit register en komen dus voor subsidie in aanmerking). Dit register wordt beheerd door DUO. Het is nog niet openbaar, maar zal vanaf 1 maart 2022 te raadplegen zijn.

>