In de war for talent blijft de vraag naar recruiters maar groeien. Recruiters moeten er immers voor zorgen dat al die openstaande vacatures snel vervuld worden. Wie lid is van bijvoorbeeld de Facebookgroep Recruitment-buddies herkent dit: dagelijks worden er in deze groep vacatures voor (interim) recruiters gepost. Veel van deze oproepen beginnen al in de trant van: “Ja, ik weet het, recruiters zijn op, maar ik probeer het toch maar…”. Start-ups, scale ups, grote corporates, of non-profit organisaties, allemaal zijn ze op zoek naar een (interim) recruiter.
Nu is dit slechts anekdotisch bewijs, toch? Nee, het wordt ook echt ondersteund met cijfers.
Dat begon al medio 2021. Er stonden toen wereldwijd meer vacatures open voor recruiters dan voor software engineers, zo meldde hoofd recruitment Amy Schultz van het Australische Canva op LinkedIn. Dat was een opzienbarend feit, waar veel recruiters toen nog van opkeken.
Eind 2021 meldde vacaturesite Indeed dat in vergelijking met 2020 de vraag naar recruiters en HR-professionals 90% hoger lag. Midden in een pandemie lijkt dat niet zo verrassend. Echter, de vraag lag ook 42% hoger dan vóór de coronapandemie!
Naar nu blijkt is de groeiende vraag naar recruiters al langer aan de gang, en dus structureel. LinkedIn presenteerde recent de lijst LinkedIn Banen in Opkomst 2022, met de 15 snelst groeiende functies van de afgelopen vijf jaar. Beroepen worden alleen op deze lijst opgenomen als de vraag gedurende een periode van 5 jaar consistent is toegenomen. Op plaats 11 staat, je raadt het al, de recruiter. Of zoals LinkedIn het noemt: de specialist talentwerving (het betreft een letterlijke vertaling van het in het Engelse taalgebied gangbare Talent acquisition specialist) . Het is echter niet raadzaam om deze titel boven je vacaturetekst te zetten Slechts weinig recruiters zullen hierop zoeken.
LinkedIn heeft overigens ook nog een aantal kenmerken van de recruiter in Nederland op een rij gezet:
Uitzendbureau Randstad gooide nog een duit in het zakje. Zij stelde recent een lijst op met ‘meest kansrijke banen 2022’. Uit de analyse van Randstad blijkt dat bijna ieder vakgebied ‘kansrijk’ is in 2022 vanuit het oogpunt van de werknemer. Maar onder andere HR-specialisten worden eruit gelicht. Zij zijn belangrijk omdat ze de juiste mensen moeten vinden én behouden.
Randstad heeft een lijst met de top-3 meest kansrijke banen in 15 vakgebieden samengesteld. Voor het (brede) vakgebied administratief, secretarieel en HR is dit de top 3:
Kortom, ben je recruiter, dan zit je, mits je vaardigheden en kennis op peil zijn, goed. Er zijn heel veel leuke vacatures om uit te kiezen.
Ben je starter, of wil je van vakgebied switchen, dan zijn er genoeg kansen. En met bijvoorbeeld een opleidingstraject als Wordrecruiter ben je goed voorbereid op een (start)functie als recruiter.