Maak jij al gebruik van video in jouw recruitment? Video content domineert onze sociale media feeds: maar liefst 84 procent van al het internetverkeer is inmiddels video.
En dat is ook niet zo gek, want video’s zorgen vaak voor meer bereik en engagement. Daarnaast bouw je door video’s te gebruiken aan de authenticiteit van jouw employer brand en vertel je jouw verhaal op een manier waarop woorden alleen dat niet kunnen.
Hoe is het aantrekken van talent veranderd door video? En hoe zal dit nog verder veranderen in de toekomst, nu er een hybride wereld ontstaat met meer werken op afstand?
In het rapport staat ook vermeld wat videorecruitment oplevert. Zo zegt 66 procent van de recruiters dat ze meer engagement zien als ze gebruik maken van video. Niet verrassend, want video’s grijpen je aandacht en stimuleren je om actie te ondernemen. Dat wordt ook onderschreven door verschillende onderzoeken. Als baanzoekenden bijvoorbeeld een welkomstvideo van de organisatie zien, vergroot dat de kans dat ze een sollicitatie overwegen met 46 procent. Ook heb je als recruiter 30 procent meer kans op respons. Video is dus krachtig, zeker als je passieve kandidaten wil aantrekken
Bron: State of Video in TalentReport 2021
Naast dat video meer aanspreekt, geeft het ook een authentieker beeld van de organisatie, iets wat kandidaten nu graag willen zien bij mogelijke werkgevers. In een krappe arbeidsmarkt heeft het toptalent het voor het uitzoeken. Recruiters die authentiek overkomen, winnen gemakkelijker het vertrouwen van kandidaten, waardoor zij gemakkelijker de keuze maken om voor jouw aanbod te kiezen.
Om video in te zetten in jouw recruitmentstrategie heb je geen dure camera, luxe software of professionele videomakers nodig. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat filmpjes die door werknemers op hun telefoon zijn gemaakt, beter presteren dan strakke corporate producties. Je hoeft zelfs niet te investeren in het schrijven van een script of veel tijd te besteden aan het maken van de video. Succesvolle recruitmentvideo’s hoeven maar enkele minuten te duren.
Je kan videorecruitment gebruiken om top talent aan te trekken of om baanzoekers te overtuigen om te solliciteren, maar er zijn nog meer redenen om video in te zetten. Bijvoorbeeld om de candidate experience te verbeteren, je employer brand en EVP te laten zien en om diversiteit en inclusie in jouw werving te verbeteren.
Lees ook: Hoe zet je video effectief in voor employer branding? 8 tips!
Videorecruitment is op verschillende manieren in te zetten in het recruitmentproces. Bijvoorbeeld in de fase Vraag naar arbeid door een video over de vacature in te zetten op sociale media. Of door een filmpje toe te voegen aan de vacature waarin je een ‘day in the life’ van die specifieke functie laat zien. Een andere veelgebruikte mogelijkheid is door werknemers te laten vertellen waarom zij graag bij de organisatie werken. Dit soort video versterkt het employer brand van de organsatie.
Uit het TalentReport 2021 blijkt dat de meeste recruiters die video inzetten de tijd en moeite om een video te maken noemen als grootste uitdaging noemen. Daarnaast vindt de meerderheid het lastig om medewerkers gemotiveerd te houden om video’s te maken en te zorgen voor een consistente videokwaliteit. Als je videorecruitment in wil zetten in jouw recruitmentmix, zijn dat belangrijke dingen om in het achterhoofd te houden.
Het kan spannend zijn om aan de slag te gaan met video’s voor jouw recruitment. Maar als je helder hebt wat het doel is van de video en welke boodschap je wilt uitdragen, hoef je alleen nog op ‘record’ te klikken. Houd het dicht bij jezelf en de cultuur van de organisatie. en laat iedereen die aan het woord komt zichzelf voorstellen of zet hun naam in de nabewerking in beeld.
Lees ook: Welk verhaal verhaal je met jouw recruitmentvideo?
Videorecruitment is dus een goede toevoeging aan jouw recruitmentmix. Wil jij aan de slag met videorecruitment, maar weet je niet waar te beginnen? In de training Videorecruitment leer je alles wat je moet weten over video maken en inzetten als recruiter. Camera’s klaar? Filmen maar!