Wat is verzuim en welke 8 maatregelen dragen bij aan het voorkomen ervan?

Jeanine Vrehe 2 augustus 2024 4 min
Categorie: Verzuim

Verzuim betekent dat een werkgever niet naar zijn of haar werk kan komen en hiervoor ‘ziekte’ als reden geeft. Deze ziekmelding kan voor een korte periode zijn, veroorzaakt door bijvoorbeeld een griep, maar kan ook langdurig van aard zijn. Gezonde werknemers dragen bij aan een gezond bedrijf. Dus wil je voorkomen dat medewerkers verzuimen of de verzuimduur zoveel mogelijk beperken.

Wat is verzuim?

Bij ziekteverzuim wordt er verzuimd om te werken door ziekte. Daarin maken we onderscheid tussen kort (frequent) verzuim en langdurend verzuim. Ongeveer een vijfde van de totale verzuimkosten is te wijten aan kort verzuim: een griep of een migraineaanval zijn hier voorbeelden van. Wanneer een medewerker zich herhaaldelijk ziekmeldt voor een korte periode, ga hier dan over in gesprek. Frequent kort verzuim gaat namelijk vaak vooraf aan langdurig verzuim. Maak dit bespreekbaar binnen uw bedrijf en probeer mogelijke oorzaken te achterhalen middels een gesprek.

Leestip! Wat zijn vormen van verzuim en hoe kun je hiermee omgaan?

Wanneer een medewerker zes weken of langer uitvalt is er sprake van langdurend verzuim. De bedrijfsarts bekijkt dan de situatie, stelt vervolgens een probleemanalyse op en geeft op basis daarvan een richtinggevend advies. Dit geeft jou als werkgever de benodigde handvatten om samen met de medewerker te kijken naar mogelijkheden in werkzaamheden. Daarnaast werk je samen aan een plan van aanpak, waarin beschreven wordt hoe de re-integratie ingezet wordt. Uiteraard is het uitermate van belang om goed te kijken naar en om te gaan met frequent kort verzuim. Daarnaast zijn er een aantal zaken om verzuim te voorkomen, wij zetten ze op een rij:

1. Tijdig acteren op signalen toekomstig verzuim

Ben en blijf alert op signalen toekomstig verzuim zoals verminderde productiviteit, vergeetachtigheid of vermoeidheid. Het is van belang deze signalen tijdig op te pakken om te voorkomen dat deze leiden tot verzuim, zoals een burn-out. Bied tijdig de benodigde informatie en hulp aan degene die het nodig heeft.

2. Creëer een veilige werkomgeving

Het belang van een veilige werkomgeving is enorm want ongelukken kunnen leiden tot ernstige gevallen van langdurig verzuim. Daarnaast geldt dat voor iedere werknemer het belangrijk is dat er in een ruimte wordt gewerkt met voldoende frisse lucht en waar een goede ergonomische werkhouding gerealiseerd wordt. Werken medewerkers van jouw bedrijf in een kantoor? Dan is het aan te raden om kantoorplanten te plaatsen, deze zorgen voor een betere gemoedstoestand, minder gepieker en minder ziekteverzuim. Daarnaast blijft het te allen tijde belangrijk om mogelijke risico’s en belangrijke zaken te bespreken om daar weer op in te spelen.

3. Creëer een omgeving waar medewerkers zichzelf kunnen en mogen zijn

Het is belangrijk dat er een omgeving gecreëerd wordt waarin eenieder zich vrij voelt zijn of haar mening te geven, zowel persoonlijk als zakelijk. Dit draagt bij aan het gevoel dat iemand zichzelf kan zijn, wat resulteert in het feit dat zij eerder aan de bel trekken wanneer er iets aan de hand is zoals een te hoge werkdruk of andersoortige problemen. Probeer daarom altijd een open bedrijfscultuur te hanteren.

4. Stimuleer een gezonde leefstijl, fysiek en mentaal

Wanneer je gezond leeft, zit je over het algemeen beter in je vel. Dit geldt zowel fysiek als mentaal. Als werkgever draag je hieraan bij middels een gezonde lunch aan te bieden of een fruitschaal te presenteren op de lunchtafel. Daarnaast kan fietsen naar het werk gestimuleerd worden of is het een mogelijkheid om korting te bieden op een sport abonnement. Gezamenlijke sportieve uitjes of wandelingen gedurende pauze kunnen hier ook aan bijdragen. Het stimuleren van vitaliteit op de werkvloer is een gezonde keuze op meerdere vlakken: medewerkers die gezond leven werken productiever, verzuimen minder vaak en voelen zij zich meer betrokken bij hun werk.

5. Verhoog werkplezier, geef een compliment

Wist je dat het geven van een compliment van positieve invloed is op de productiviteit? Het ontvangen van een compliment heeft een positieve impact op het werkplezier, de prestaties en de samenwerking. Wanneer je als werkgever tevreden en blij bent met een medewerker, laat dit dan ook blijken tijdens een functioneringsgesprek. Zo kan eventueel het geen plezier hebben in werk of andere zaken die spelen, tijdig naar voren komen. Samen hierover praten en kijken naar de mogelijkheden en oplossingen, verkleinen de kans op verzuim.

6. Toon interesse in persoonlijke omstandigheden

Naast het tonen van interesse in de zakelijke kanten van een werkrelatie, wordt het sterk aangeraden om ook de persoonlijke relatie voldoende aandacht te geven. Dit kan beginnen met een klein praatje, wat resulteert in het stellen en beantwoorden van nuttige vragen. Een “hoe gaat het” kan hierin als eerste start worden gezien. Het in gesprek zijn en blijven met de medewerker over de thuissituatie maar ook over werkgeluk, resulteert in grip op de situatie zodat iemand tijdig – indien nodig – ondersteund kan worden.

7. Creëer voldoende oplaadmomenten

Na, en tijdens, inspanning komt ontspanning. Gedurende de werkdag wordt een actieve (denk)houding gevraagd van jouw medewerkers. Denk daarom aan tijdige ontspanning, dan wel gezamenlijk of individueel. Dit biedt tevens een mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen, wat weer bijdraagt aan een verhoging van het werkgeluk.

8. Maak ruimte voor de juiste werk-privébalans

Om op het werk goed en prettig te kunnen functioneren, is ontspanning buiten werktijd uitermate belangrijk. Dit zijn de momenten waarom jouw medewerkers afschakelen en weer nieuwe energie opdoen voor de week die komen gaat. Echter hebben werk en privé in dusdanige manier met elkaar te maken: wanneer er privé iets speelt wat de medewerker bezighoudt heeft dit mogelijk effect op zijn of haar mindset zakelijk en daarmee ook op diens productiviteit. Dit geldt andersom natuurlijk ook: situaties die spelen op het werk hebben ook invloed op de situatie thuis. Houd daarom rekening met ieders individuele situatie en speel daarop in.

>