Weak ties zeer belangrijk bij werving medewerkers

Marco Hendrikse 11 juli 2023 2 min
Categorieën: Loopbaan, Recruitment

We schreven al eerder over het belang van weak ties op dit blog. Het opbouwen van sociaal kapitaal is zeer belangrijk voor de samenwerking en de productiviteit binnen organisaties. Uit een recente studie blijkt dat weak ties ook helpen bij het vinden van talent. En baanzoekers vinden eerder een baan via personen die ze niet (zo) goed kennen.

De wetenschappers Iavor Bojinov, Karthik Rajkumar, Guillaume Saint-Jacques, Erik Brynjolfsson en Sinan Aral analyseerden de data van meerdere grootschalige experimenten op LinkedIn. In totaal werden de data van 20 miljoen mensen gebruikt om te meten hoe verschillende connecties arbeidsmobiliteit beïnvloeden.

Weak ties

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan of een nieuwe medewerker, dan moet je het niet hebben van je directe collega’s, goede vrienden en familie. Mensen die je minder goed kent, je weak ties, die zijn wel behulpzaam. Overigens moeten het ook weer niet totaal vreemden zijn. De wetenschappers benadrukken dat het om moderately (matige) weak ties gaat. Deze mensen kunnen je introduceren in andere sociale kringen en kennen je voldoende zodat ze je van nuttige informatie kunnen voorzien.

Werf eens in minder bekende vijvers

Een nieuwe connectie op LinkedIn met iemand die tien gemeenschappelijke vrienden heeft, verdubbelt de kans op een nieuwe baan. Ben je dus actief op zoek naar een baan, of juist nieuwe medewerkers, dan moet je werken aan het uitbreiden en diversifiëren van je online netwerk.

People you may also know

Weak ties zorgen voor nieuwe informatie en slaan bruggen naar andere netwerken en nieuwe mogelijkheden. Dus ook managers en recruiters die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers kunnen hiervan profiteren, zo benadrukken de onderzoekers. Gebruik vooral de ‘Connecties die u misschien kent’-functionaliteit van LinkedIn. Dit maximaliseert je bereik. Je krijgt toegang tot een netwerk met minder ‘usual suspects’.

Offline netwerken

Ook offline netwerken zorgt ervoor dat de kwaliteit van je netwerk toeneemt. Ga bijvoorbeeld naar events. De onderzoekers opperen zelfs om events bij te wonen waarvan de focus iets buiten je expertisegebied valt. Zo ontmoet je mensen met overlappende, maar enigszins andere interesses dan jij. Daarnaast biedt het volgen van een training of opleiding goede mogelijkheden om nieuwe mensen te leren kennen met een enigszins overlappend netwerk.

Tweedegraads netwerk

De onderzoekers stellen dat effectief netwerken, via bijvoorbeeld LinkedIn, de economische waarde van je netwerk echt laat toenemen. Daarom, zo eindigen zij hun bijdrage, moet je echt gebruik maken van het ‘People You May Know’-algoritme. Sta open voor nieuwe netwerkmogelijkheden en negeer suggesties voor het uitbreiden van je netwerk vooral niet. Je tweedegraads netwerk op LinkedIn biedt een wereld aan (nieuwe) mogelijkheden.

>