Week van de Werkstress 2023: samen voor verbinding

Mandy Bakker 13 november 2023 4 min
Categorieën: Arbeidsmarkt, Verzuim

Veel Nederlanders ervaren weleens stress op de werkvloer. Denk maar aan die spannende presentatie die je moet geven. Of een nieuw project wat veel van je vraagt. Al snel word je meegenomen door de waan van de dag.

Maar hoe bewust ben je je van wat werkstress met je doet? Weinig energie op de werkvloer, moe en amper nog een taak uit handen kunnen krijgen. Dit zijn voorbeelden die op de lange termijn kunnen zorgen voor burn-outklachten en zelfs tot een langdurig ziekteverzuim.

Vooral onder jongeren is het percentage werkenden met burn-outklachten gestegen. Zorgwekkend, maar gelukkig kun je met relatief simpele stappen meer grip krijgen op de mentale gezondheid van medewerkers.

Aandacht voor de mentale gezondheid

Volgens recent onderzoek heeft één op de vier werkenden in de leeftijd van 18 tot 34 jaar last van burn-outklachten. Vooral onder jonge vrouwen neemt dit percentage toe. Als leidinggevende, HR-medewerker of werkgever wil je dat alle medewerkers zich mentaal en fysiek fit voelen.

Aandacht voor de mentale gezondheid begint vaak al met een simpele vraag: ‘‘Hoe gaat het (echt) met je?’’ Of benoem wat je ziet als een collega snel geïrriteerd raakt en ergens niet uitkomt. En vraag of iemand hulp nodig heeft. Vaak zit aandacht voor het welzijn van medewerkers ‘m al in de kleine dingen.

Week van de werkstress

Bewustwording

De week, van 13 tot en met 17 november 2023, staat in het teken van de Week van de Werkstress. Dit is een initiatief van de organisatie voor vitaliteit, activering en loopbaan (OVAL). Met als doel om extra aandacht te vragen voor mentale klachten onder medewerkers door een hoge werkdruk. Daarmee willen ze een positieve invloed uitoefenen op werk(gev)end Nederland voor meer werkgeluk.

Met ieder jaar een uniek thema uitgelicht. Vorig jaar stond in het thema van mentaal en fysiek sterk blijven. Daar schreef ik eerder een artikel over met de bijbehorende weetjes en statistieken. Blik terug in ons artikel op het voorgaande jaar in de Week van de Werkstress 2022.

Op het programma

Dit jaar wordt de Week van de Werkstress voor de tiende keer in deze vorm georganiseerd met als belangrijk onderwerp: verbinding.

Met allerlei activiteiten ondersteunen organisaties het welzijn van medewerkers. Op de site van de Week van de Werkstress vind je meer informatie over evenementen en een handige toolkit om meer grip te krijgen op de mentale gezondheid. Een aanrader om te bekijken. Ontdek het overzicht aan hulpmiddelen.

Week van de Werkstress

Bron: Week van de Werkstress

Tips voor meer grip op de mentale gezondheid

Vrijwel iedereen is op zoek naar de juiste werk-privébalans en wil minder werkstress ervaren. Steeds vaker wordt een roep gemaakt naar werk(gev)end Nederland om meer grip op de mentale gezondheid te krijgen. Hoe pak je zoiets nu aan?

In dit rijtje noemen we een aantal belangrijke tips, die bijdragen aan meer werkgeluk en minder werkstress.

1. Ontdek de energiegevers en -slurpers

Achterhaal waar je stress vandaan komt. Waar krijg je energie van en wat zijn energieslurpers? Dus wat vraagt veel van je? Wanneer je dit helder hebt, dan weet je waar je op in kunt spelen. In sommige gevallen komt het voor dat je helemaal niet op je plekt zit en dat een andere functie (intern) beter past en uitdagender is. Want ook zingeving speelt een belangrijke rol voor de motivatie in je werk.

2. Maak een realistische planning

Dit spreekt vast voor zich, maar in de praktijk blijkt dit nog vaak een uitdaging. Vaak willen we niet zoveel mogelijk taken in één dag proppen, om dan vervolgens teleurgesteld te zijn als we dit niet halen. Dat draagt niet bij aan de motivatie en zin om alles af te ronden. Wees daarom realistisch en houd de tijd bij om te kijken hoe lang je echt over een taak doet. Zo weet je dat de taken haalbaar zijn voor de volgende keer en rond je de dag met een goed gevoel af.

3. Neem voldoende pauze

Op tijd rust nemen is ontzettend belangrijk en stimuleert ook weer het creatieve proces in je brein.

4. Beweeg voldoende

Ook bewegen is ontzettend belangrijk. Wist je dat dagelijks 30 minuten bewegen bijdraagt aan het voorkomen van een depressie? Je lichaam maakt dan gelukstoffen aan en zo is je hoofd letterlijk vrij van gedachten. Dat kan bijvoorbeeld met een korte wandeling, maar ook dansen of met de fiets naar het werk helpt daarbij.

5. Vraag om hulp

Maak de symptomen van een burn-out bespreekbaar. Waar loop je tegenaan? Merk je dat je niet gelukkig wordt van je huidige takenpakket? Of krijg je te veel op je bord, nu een andere collega ziek of met vakantie is? Door dit vroegtijdig aan te geven kan een manager meedenken, zodat je meer zingeving krijgt in het werk. Check eens wat vaker bij elkaar in.

Hoe beperk je een burn-out? Ontdek verder welke stappen je nog meer kunt nemen.

Leestip! 10 tips voor meer grip op de mentale gezondheid.

Onthoud dat je niet iedere dag hoeft te streven naar een perfecte werkdag. Met kleine veranderingen in timemanagement, voldoende pauzes en een realistische planning kom je al een heel eind.

>