Welk verhaal vertel je met je recruitmentvideo?

Baukelien van Minnen 22 november 2019 4 min
Categorie: Employer branding

Het komt niet vaak voor dat ik echte emotie voel bij een tekst. Het komt dagelijks voor dat ik geraakt word door een video. Boos, verdrietig, geroerd, vrolijk, nieuwsgierig. Om mensen te raken met je (recruitment-)video is het vooral van belang om goed na te denken wat je wilt bereiken met je recruitmentvideo en voor wie je deze maakt.

Doelgroep recruitmentvideo bepalen

Elke doelgroep heeft bepaalde eigenschappen, interesses, mediakanalen die ze gebruiken en zaken die ze belangrijk vinden in een (nieuwe) baan. Het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de doelgroep die je aan wilt spreken. Laat je recruitmentvideo hier vervolgens naadloos op aansluiten. Even een extreem voorbeeld: Onderstaand filmpje is een wervingsfilmpje van Dovekwasten, een schildersbedrijf waar dove en slechthorende schilders werken en worden opgeleid.

https://www.youtube.com/watch?v=7sZIpTbmNZY&feature=youtu.be

In het filmpje zie je een dove leerling-schilder die in gebarentaal andere dove mensen oproept om te komen werken bij Dovekwasten. Tenminste, daar ga ik vanuit. Er is geen ondertiteling, en ik ‘versta’ geen doventaal. Het filmpje is dus alleen maar te begrijpen door dove of slechthorende mensen, en (horende) mensen die doventaal begrijpen. Die laatste groep is vaak de groep die dove mensen in haar directe omgeving heeft of met hen werkt. Deze recruitmentvideo is dus voor een hele beperkte doelgroep interessant, maar wel precíés de doelgroep die het schildersbedrijf wil aanspreken.

Toch vinden veel mensen het lastig om zichzelf te ‘beperken’. Immers, hoe groter de groep die je kunt aanspreken, hoe groter je bereik, hoe succesvoller je video. Toch? Dit is helemaal afhankelijk van het doel dat je hebt met je video. Wil je een vacature sneller vervullen door video in te zetten? Dan is het de vraag of meer reacties je ook daadwerkelijk een snellere of betere werving oplevert. Drie goede reacties direct vanuit de doelgroep levert meer op dan 300 reacties waaruit je vervolgens nog een selectie moet maken. Wil je werken aan je naamsbekendheid dan is een groot bereik juist wel weer belangrijk. Naast het bepalen van je doelgroep is dus ook het doel van je video belangrijk bij het bepalen van je verhaal.

Doel video bepalen

Is jouw doelgroep bekend met jouw organisatie? Is jouw doelgroep op zoek naar een vacature die jij open hebt staan? Maakt jouw doelgroep al onderdeel uit van je recruitmentproces? Je kunt je voorstellen dat een verhaal voor mensen die nog nooit van je organisatie gehoord hebben er anders uitziet dan een verhaal voor mensen die je merk al lang kennen. Een doel van je video kan zijn de naamsbekendheid van je organisatie te vergroten onder de doelgroep. Maar het kan ook een vakgebied op een positieve manier in beeld brengen om mensen te interesseren voor dit vak. Een mooi voorbeeld daarvan is een video van Schoonmaak Nederland, een platform met als doel schoonmaak (bedrijven) in Nederland zichtbaar te maken. Het filmpje speelt direct in op de toegevoegde waarde die (in dit geval) de glazenwasser heeft in het leven van mensen.

https://www.youtube.com/watch?v=zJ2d8vbV2lM

Kent je doelgroep jouw organisatie wel, maar weet zij nog niet waarom ze er zou moeten werken? Dan kies je voor een employer branding-video. Deze gaat bijvoorbeeld in op de cultuur van de organisatie, de ontwikkelmogelijkheden, de visie en de arbeidsvoorwaarden. Soms past het om een video voor meerdere doelen tegelijk in te zetten. In de video “wordt technieker bij Zoutman Zeezout” werken ze tegelijkertijd aan de naamsbekendheid, het employer brand en werven ze voor 2 functies binnen het bedrijf.

https://www.youtube.com/watch?v=ffJBfvYWuxE&t=4s

Bedenk altijd bij het maken van een recruitmentvideo dat het er niet om gaat dat jij de video interessant of mooi vindt, maar dat het verhaal moet overkomen bij de doelgroep die je voor ogen hebt. Bij McDonalds in Amsterdam zoeken ze nieuwe medewerkers. Iedereen kent het merk en de producten van McDonalds. Naamsbekendheid hebben ze dus niet nodig. Zij kiezen heel bewust voor een wervingsvideo waarmee ze hun vacature willen invullen. De video zoemt alleen maar in op het verdienen van geld en het bouwen van een feestje als je daar werkt. Dit is precies de informatie die relevant is voor de doelgroep die McDonalds wil bereiken. Verder is het filmpje opgenomen op de manier waarop de doelgroep ook video’s maakt; snel, niet te veel editen, met een smartphone en met gebruik van heel veel filters.

https://www.youtube.com/watch?v=3sT5fRsqcAs

Spreekt het mij aan? Nee, maar ik ben dan ook niet de doelgroep. Bedenk dus altijd voor je een video gaat maken WAT je ermee wilt bereiken, en WIE je ermee wilt bereiken.

Over de auteur

Baukelien van Minnen

Baukelien adviseert en traint organisaties en individuen op het gebied van branding, recruitment, arbeidsmarktcommunicatie en persoonlijke ontwikkeling. Baukelien is trainer van onder andere een aantal trainingen bij de opleiding Recruitment Professional.

>