De Tweede Kamer heeft op 15 april ingestemd met het Wetsvoorstel toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten (Wtta). Het wetsvoorstel moet nu nog door de Eerste Kamer behandeld worden. Naar verwachting gebeurt dit nog voor het zomerreces. Welke aanpassingen zijn er gedaan tijdens de behandeling in de Kamer? We zetten de laatste ontwikkelingen op een rijtje.
De Wtta is bedoeld om de positie van uitzendkrachten en andere flexibele arbeidskrachten eerlijker en beter te maken. Alleen uitzenders die voldoen aan vooraf gestelde voorwaarden mogen personeel ter beschikking stellen. Denk aan correcte verloning, veilige werkomstandigheden en een transparante bedrijfsvoering. Uitzendbureaus die willen blijven opereren, moeten straks een toelating aanvragen en dus aantonen dat zij aan deze eisen voldoen. De uitvoering komt in handen van een toezichthoudende autoriteit die actief controleert en kan ingrijpen bij overtredingen.
De reikwijdte van de wet.
Deze was bewust breed gehouden, om ontduiking te voorkomen. Alleen intraconcerne en collegiale uitleen waren uitgezonderd, net als bedrijven die in geringe mate arbeidskrachten ter beschikking stellen. De Tweede Kamer maakte zich zorgen om de brede reikwijdte, en nam een amendement aan dat uitzonderingen mogelijk maakt voor:
– sociaal werkbedrijven;
– bedrijven die BBL trajecten verzorgen;
– de beveiligingsbranche.
Daarnaast is er een motie aangenomen om welwillend om te gaan met verzoeken tot uitzondering.
Sectoraal uitzendverbod.
De Kamer is akkoord gegaan met een amendement waardoor de mogelijkheid bestaat om een uitzendverbod in de wet op te nemen. De minister ziet dit puur als een stok achter de deur voor risicosectoren. Er moet ook eerst onderzoek plaatsvinden naar de juridische haalbaarheid van zo’n verbod.
Een plafond aan de kosten.
De Kamer nam verschillende amendementen en moties aan over de kosten:
– Er komt een maximumbedrag voor de kosten die een aanvrager moet betalen voor de toelatingsprocedure;
– Er komt een aparte rapportage over de opbouw van de kosten die uitleners en inspectie-instellingen krijgen doorberekend;
– Er is een motie aangenomen om de heffingen voor het toelatingsstelsel kostendekkend te houden.
Zorgplicht voor registratie in het BRP
Uitzenders moeten zorgen dat arbeidskrachten tijdig en correct worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Deze zorgplicht was nog niet gekoppeld aan het normenkader, maar dit wordt nu alsnog geregeld via een aangenomen amendement.
Verplichtstelling g-rekening
De Kamer stemde in met een motie tot het verplichtstellen van een g-rekening. Dat is een geblokkeerde bankrekening die gebruikt wordt om loonheffingen te betalen (een belangrijk middel tegen misbruik). Deze verplichting is op korte termijn nog niet haalbaar, maar het Ministerie van Financiën laat onderzoeken of, onder welke voorwaarden, en wanneer de verplichtstelling mogelijk zou kunnen zijn.
Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd, gaat de wet door naar de Eerste Kamer. Zodra de Eerste Kamer goedkeuring geeft, start het toelatingsproces en wordt de handhaving een feit. Wat deze wijzigingen precies gaan betekenen in de praktijk? Wij volgen het op de voet en houden je op de hoogte!
Wil je de kamerbrieven inzien? Deze vind je hier op de site van de Tweede Kamer.