Wetsvoorstel Wtta is (wederom) uitgesteld

Mandy Bakker 31 oktober 2024 3 min
Categorie: Wet & Regelgeving

Afgelopen vrijdag maakte Eddy van Hijum, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, met een kamerbrief bekend dat het beoogde wetsvoorstel Wtta wederom wordt uitgesteld. Oorspronkelijk zou de Wet toelating terbeschikkingstelling van arbeidskrachten per 1 januari 2026 ingaan. Maar de invoering van het wetsvoorstel loopt vast op uitvoeringsproblemen. 

Begin 2025 verwacht de minister een nieuwe planning te delen met de Tweede Kamer. Wat betekent dit concreet? En welke impact heeft dit op de uitzendbranche? In dit nieuwsartikel delen we de laatste ontwikkelingen met je.  

Terugblik op het plan

Onder leiding van voormalig SP-leider Emile Roemer had het vorige kabinet een speciale commissie opgesteld om de malafide uitzendorganisaties aan te pakken die niet goed voor hun arbeidskrachten zorgen. Ook wel het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten genoemd. Met name de huisvesting van arbeidsmigranten en de erbarmelijke arbeidsomstandigheden kwamen aan het licht. 

Deze commissie bracht in 2020 een aantal adviezen uit op basis waarvan het eerdere kabinet met concrete maatregelen kwam, waaronder dus een verplichte certificering voor uitzendbureaus per 2025. Oorspronkelijk zou dit voorstel de eerdere certificeringsplicht vervangen. Maar dit wordt dus tijdelijk op on-hold gezet. 

Leestip: Toelatingsstelsel voor uitzendbureaus en inleners

Reden van uitstel

De reden voor dit uitstel is dat de minister van Hijum (SZW) aanvullend onderzoek wil doen naar welke uitvoeringsorganisatie de Wtta gaat uitvoeren. Dienst Justis was in beeld als uitvoerder, maar deze organisatie gaf zelf aan dat ze slechts een deel van de Wtta-taken kunnen vervullen. Alle uitvoerende taken rondom de Wtta zijn dus (nog) niet haalbaar in deze vorm. Daarom onderzoekt het ministerie van SZW nu of alle verantwoordelijkheden van de Toelatende Instantie (TI) ook binnen het ministerie zelf uitgevoerd kan worden. Daarvoor is extra tijd nodig. 

Impact op de uitzendbranche

De Wtta is bedoeld om de positie van uitzendkrachten en andere flexibele arbeidskrachten eerlijker en beter te maken. Het uitstel van deze wet is dan ook een tegenvaller voor de sector, die zich al voorbereidde op de nieuwe wetgeving. 

Alternatieve maatregelen

Hoewel de invoering van de Wtta opnieuw is uitgesteld, wordt handhaving van bestaande regelgeving in de uitzendbranche versterkt. Zo krijgt de arbeidsinspectie structureel extra middelen om misstanden actief op te sporen en aan te pakken. Ook worden boetes voor overtredingen van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) verhoogd tot maximaal €11.250 per overtreding. Dit signaleert dat de overheid wel degelijk de uitzendbranche blijft controleren, zelfs zonder de nieuwe wet op korte termijn in werking te stellen.

Daarnaast heeft de minister in een commissiedebat over arbeidsmigratie aangekondigd om te kijken naar de mogelijkheden van een uitzendverbod in bepaalde sectoren of om een minimumpercentage in te stellen van arbeidskrachten die in vaste dienst is. Deze alternatieve maatregelen geven aan dat de regering de problematiek rondom arbeidsmigratie en de rol van uitzendbureaus serieus blijft nemen, ondanks de vertraging van de Wtta.

Vooruitzichten

De verwachting is dat er in januari 2025 meer duidelijkheid komt over een nieuwe tijdlijn voor de Wtta. De komende maanden zullen mogelijk uitwijzen of het ministerie zelf de rol van Toelatende Instantie zal vervullen of dat er een andere uitvoeringsorganisatie wordt aangesteld. 

Het uitstel van de Wtta is een tegenslag voor alle betrokken partijen, maar biedt de uitzendsector wellicht ook ruimte om zich nog beter voor te bereiden op de veranderingen die onvermijdelijk lijken. Voor de overheid blijft het een prioriteit om de positie van uitzendkrachten te versterken en misstanden in de sector aan te pakken, zodat uiteindelijk een eerlijker speelveld ontstaat voor alle betrokkenen.

Uiteraard blijven we de ontwikkelingen op de voet volgen en informeren we je tijdig. Wil je de kamerbrief inzien? De kamerstukken vind je hier op de site van de Tweede Kamer.

>