Nieuwe cijfers van het CBS laten zien dat het ziekteverzuim van werknemers met 5,5% opnieuw lager is ten opzichte van een jaar geleden. In 2023 kende we eveneens een daling ten opzichte van het jaar daarvoor (toen van 6,3 naar 5,7%). Cijfers worden niet vergeleken met opeenvolgende kwartalen vanwege een seizoenseffect, maar worden daarom vergeleken met dezelfde kwartalen in voorgaande jaren. Het cijfer 5,5% laat zien dat van de duizend te werken dagen 55 dagen werden verzuimd vanwege ziekte.
Het eerste kwartaal van 2024 liet zien dat de horeca het minste verzuim van 3,5% kende tegenover het meeste verzuim in de gezondheids- en welzijnszorg (7,8%). Buiten de coronaperiode om (van 2022 tot en met kwartaal 1 2022), kende de horeca ook al het laagste verzuimpercentage. Maar het is dit jaar weer voor het eerst dat de horeca onderaan staat als we kijken naar bedrijfstakken en het verzuim van medewerkers.
Ook 2024 laat het hoogste verzuim zien in de gezondheids- en welzijnszorg met 7,8 procent. Als we vervolgens inzoomen op deze sector, dan zien we dat het verzuim het hoogst is in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg met een percentage van 9,5%. Wanneer we het verzuim in deze branche vergeleken met het verzuim van het jaar ervoor, zien we daarin wel een daling. Echter ligt het percentage altijd nog wel hoger dan vóór de coronapandemie.
Onderzoek van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) laat zien dat in 2023 griep, verkoudheid of een andere virusinfectie de vaakst genoemde (55%) klachten zijn waarom mensen verzuimen. Psychische klachten, overspannenheid of een burn-out werden door 8% van de respondenten gemarkeerd als reden tot verzuim. Wanneer we kijken naar de cijfers van het jaar ervoor (2022), dan zien we dat het aantal mensen dat verzuimde met griep of verkoudheid afnam. Van 64% van 55%.
In het hiervoor genoemde onderzoek werd eveneens onderzocht of en in hoeverre het verzuim een relatie kent met het werk. 8% van de werknemers die in het voorafgaande jaar verzuimden gaf aan dat deze klachten gerelateerd waren aan of het gevolg waren van het werk. 14% gaf aan dat deze klachten voor een deel te maken hebben gehad met het werk. Deze situaties kwamen het vaaks voor in de sector onderwijs en in de sector zorg. Wanneer we kijken naar de oorzaken, dan worden er diverse beweegredenen gedefinieerd, namelijk: te hoge werkdruk, besmetting op het werk door onder andere collega’s of klanten en lichamelijk te zwaar werk werden hierin het vaakst genoemd.
Ondanks deze gerapporteerde daling, hebben we nog steeds te maken met een hoge werkdruk door onder andere personeelstekorten. Dit brengt mogelijk een risico op uitval van medewerkers met zich mee. Wil je verzuim voorkomen of aanpakken, overweeg dan de training Grip op verzuim: van preventie tot verzuimgesprek te volgen.