Zo draag je als werkgever bij aan meer diversiteit en inclusie op de werkvloer

Mandy Bakker 3 oktober 2024 4 min
Categorie: Recruitment

Wist je dat werknemers liever voor een organisatie werken, die hun persoonlijke waarden weerspiegelt? Zo geeft 31 procent van de werkzoekenden aan dat ze organisaties vermijden die geen actieve inspanningen vertonen op het gebied van diversiteit en inclusie. Opvallend is ook dat uit een recente workmonitor van Randstad blijkt dat 44 procent van de ondervraagden niet volledig zichzelf durft te zijn op hun werkplek. Hoog tijd voor verbetering, want in een sterke ‘DEI-cultuur’ voelen medewerkers zich prettiger, veiliger en meer gemotiveerd. Maar hoe pak je dat precies in? In dit artikel delen we handige tips om zelf mee aan de slag te gaan.  

In dit artikel lees je o.a.:

Belang van diversiteit en inclusie op de werkvloer

Aandacht voor meer diversiteit en inclusie op de werkvloer is ontzettend belangrijk en kent veel voordelen. Een belangrijk voordeel is dat organisaties met een sterk DEI-beleid succesvoller zijn. Wanneer je een omgeving creëert waarin ieders kwaliteiten en verschillen er mogen zijn, dan zorg je voor een veilige en warme werkomgeving, waar ieders potentieel wordt benut.

Diversiteit gaat over het samenbrengen van mensen met verschillende achtergronden, zoals leeftijd, geslacht, cultuur, en capaciteiten. Inclusie gaat om het creëren van een werkomgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en gelijk behandeld voelt. Dit leidt tot een betere samenwerking, verhoogde productiviteit en een positieve werksfeer.

Vijf voordelen van meer diversiteit en inclusie

Met een diverse en inclusieve werkvloer laat je als werkgever zien dat je het belangrijk vindt dat iedereen zichzelf kan zijn in een fijne en veilige werkomgeving. Dit resulteert in veel voordelen. Hieronder zetten we een aantal voor je op een rij.

1. Verhoogde creativiteit en innovatie

Verschillende perspectieven leiden tot vernieuwende ideeën.

2. Betere besluitvorming

Teams met diverse achtergronden kunnen problemen vanuit meerdere invalshoeken benaderen.

3. Positief imago

Een inclusieve werkomgeving straalt betrokkenheid en moderniteit uit, wat goed is voor je reputatie.

4. Aantrekkelijker voor talent

Wist je dat een werkgever die een DEI-beleid succesvol toepast aantrekkelijker is voor nieuw talent? Jongere generaties zoeken steeds meer naar werkgevers die diversiteit en inclusie serieus nemen. Een inclusieve werkplek trekt talent aan en het verhoogt de medewerkersbetrokkenheid. 

5. Hogere medewerkersbetrokkenheid

Medewerkers voelen zich gehoord en gewaardeerd, wat leidt tot een grotere tevredenheid en meer personeelsbehoud.

Stappenplan voor werkgevers

Oké, je weet nu wat het belang van een sterk DEI-beleid is. Wat de voordelen zijn van diversiteit en inclusie op de werkvloer. Maar hoe pas je dat toe?

1. Peil je huidige positie

Voordat je begint wil je een peiling doen van hoe het er nu aan toe gaat in de organisatie. Wat valt op? En wat kan er beter? Hiervoor kun je na draagvlak vanuit de organisatie ook een (anoniem) onderzoek houden. Zo weet je hoe anderen zich voelen en waar nog kansen liggen.

2. Zorg voor draagvlak vanuit de organisatie

Betrek het management, hr en eventueel ook andere afdelingen erbij. Zorg voor draagvlak en van daaruit kun je bewustwording creëren en eventuele vooroordelen wegnemen.  

3. Creëer bewustwording

Organiseer trainingen om onbewuste vooroordelen te verminderen en medewerkers bewust te maken van hun rol in het bevorderen van een inclusieve cultuur. Denk naast inspiratiesessies ook aan momenten waarop je eens een kijkje krijgt in de cultuur van anderen. 

4. Ontwikkel een sterk DEI-beleid

DEI staat voor diversity, equity en inclusion. Of soms noemen ze het ook wel D&I. Maar waarom wil je eigenlijk een DEI-beleid invoeren? Uit onderzoek van Good Habitz blijkt dat 59 procent van de Nederlandse werknemers in een organisatie wil werken met een DEI of een D&I cultuur. Want medewerkers voelen zich in zo’n organisatie meer op hun gemak en gehoord. Ze kunnen volledig zichzelf zijn en daardoor ervaren ze ook meer betrokkenheid op de werkvloer. Daardoor presteren organisaties met een succesvol DEI-beleid ook beter.

Leestip! Checklist: negen tips voor een sterk DEI-beleid

5. Inclusieve arbeidsmarktcommunicatie

Wist je dat veel discriminatie en buitensluitingen (on)bewust voorkomen in vacatureteksten? Zorg ervoor dat je heldere richtlijnen hebt voor hoe je nieuw talent aantrekt en hoe je hen aanspreekt. Niet alleen in tekst, maar ook op beeld kun je veel overdragen.

Gebruik genderneutrale en respectvolle taal, zowel in mondelinge als schriftelijke communicatie, en zorg voor representatieve beeldvorming die alle medewerkers aanspreekt.

Lees ook: Zo stel je een niet-discriminerende en inclusieve vacaturetekst op

6. Denk in mogelijkheden en wees flexibel 

Iedereen is anders en dat maakt het juist zo uniek. Geef medewerkers ook de ruimte om op manieren te werken die bij hun persoonlijke situatie passen. Dit kan door middel van flexibele werktijden, thuiswerken of maatwerk in hun taken. Denk daarin mee. 

Aan de slag

Kortom, werkgevers spelen een cruciale rol bij het bevorderen van een inclusieve cultuur. Dit vraagt om duidelijke doelen, bewustwording en flexibiliteit. Zo creëer je een organisatie waar iedereen, ongeacht achtergrond of situatie, zich welkom voelt en optimaal presteert. Met dit stappenplan kun je al mooie sprongen maken naar een meer diverse en inclusieve werkomgeving. Alvast veel succes met de inspanningen!  

>