Leren is een essentieel onderdeel van ons leven. Of je nu studeert, een nieuwe hobby oppakt of je professionele vaardigheden aanscherpt, het helpt je groeien en vooruitkomen. Maar eerlijk is eerlijk: soms kan leren best saai zijn of heb je er gewoon geen zin in. Gelukkig zijn er slimme manieren om het leren (nog) leuker en effectiever te maken. In dit artikel ontdek je hoe je met meer plezier kunt leren en betere resultaten behaalt.
Een belangrijk begin is dat je weet waar je het voor doet. Wat wil je precies leren en bereiken? Want motivatie is dé sleutel tot plezier in leren. Vooral intrinsieke motivatie – leren omdat je het zelf echt wilt – werkt als krachtige motor. Dit bereik je door de leerstof relevant te maken voor jouw interesses en doelen. Wil je bijvoorbeeld beter worden in gesprekstechnieken? Denk dan aan het resultaat wat je daarmee bereikt als je je hiervoor inzet. Dit kan een persoonlijk of zakelijk ontwikkeldoel zijn.
Nu je weet waar je het voor doet, kun je beginnen. Liever wil je niet alle leerstof in één keer bestuderen (ook wel ‘cramming’ genoemd), maar het is effectiever om het leren te spreiden over meerdere sessies met tussenpozen. Deze methode bevordert de opslag van informatie in het langetermijngeheugen en verbetert het behoud van kennis.
Plan behapbare blokken in en focus je in dat moment op de leerstof. Geef je brein daarna wat rust om weer nieuwe energie te krijgen.
Dagelijks krijg je veel prikkels binnen en je brein kan lang niet alles onthouden. Voor jezelf en het ontwikkelplezier is het dus belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Ga naar buiten en maak een wandeling voor wat frisse energie. Of neem een ander ontspanmoment voor jezelf.
Wil je weer met volle focus aan de slag? Maak dan slim gebruik van de Pomodoro-techniek. De Pomodoro-techniek is een handige manier om in korte reeksen met volle focus aan een taak te werken. In rondes van 25 minuten werk je gefocust aan een taak of een deel daarvan, gevolgd door 5 minuten rust. Dit is een slimme techniek die de productiviteit bevordert voor een beter timemanagement.
Wissel van werkplek om je creativiteit te stimuleren. Ga bijvoorbeeld naar een andere vergaderruimte, een café of werk een dagje thuis. Deze verandering helpt om met een frisse blik te leren en verhoogt je concentratie. Ook wil je een rustige plek opzoeken zonder al te veel afleiding.
Naast het feit dat een andere omgeving voor nieuwe energie zorgt, helpt het ook om af en toe van onderwerp te wisselen. Deze wetenschappelijk bewezen techniek, ook wel ‘interleaving’ genoemd, houdt in dat je verschillende onderwerpen of vaardigheden oefent. Daarbij hoef je je dus niet aan een stuk op één onderwerp te richten. Door deze afwisseling dwing je je hersenen om flexibeler te zijn en de leerstof dieper te verwerken, wat leidt tot een beter begrip en behoud van de informatie.
Ook helpt het als je jezelf regelmatig test door informatie uit je geheugen op te halen zonder hulp van boeken of aantekeningen. Dit noemen we ook wel ‘retrieval practice’ en dit is een van de meest effectieve leermethoden. Dit kan door middel van quizzen, flashcards of het beantwoorden van oefenvragen. Onderzoek toont aan dat actief ophalen het geheugen versterkt en de leerstof beter toegankelijk maakt wanneer dat nodig is. Zo is o.a. de Basisopleiding Uitzendprofessional (BOU) verrijkt met flashcards.
Natuurlijk kun je dit ook samen doen door elkaar te overhoren.
Moet je door taaie stof heen en heb je van een paar onderwerpen samenvattingen gemaakt? Goed bezig! Je mag jezelf ook best belonen voor het harde werken. Dit hoeft niet heel groots te zijn. Maar ga bijvoorbeeld even weg van je laptop en pak je rust met een kopje koffie of thee met wat lekkers.
Met deze tips maak je leren niet alleen leuker, maar ook effectiever. Zo blijft het geleerde beter hangen. Wil je nog meer uit je leerrendement halen? Ontdek hoe je de vergeetcurve succesvol aanpakt. Veel ontwikkelplezier!
Lees ook: Hoe je succesvol de vergeetcurve aanpakt